După 2 luni de studiu, mentorat, vizite de studiu și discuții, Laboratorul de Inovații în Agricultură și-a încununat activitatea cu o sesiune de mentorat și festivitatea de înmânare a Certificatelor de participare.
A fost un program special conceput pentru a conecta agricultura cu soluțiile inovatoare și startup-urile B2B. Ne-a reușit să întrunim fermieri, specialiști în AgTech, cercetători și reprezentanți ai instituțiilor de stat într-un mediu favorabil de dezvoltare accelerată a afacerilor locale cu ajutorul tehnologiei. Ne-am propus să inovăm procesele și să exportăm rezultatele și suntem siguri că am reușit să facem un pas important în acest sens.
Cristina Untilă, fondatoare AGROMEDIA:
Fiind mereu conectați cu problemele și necesitățile fermierilor, AGROMEDIA.md și Technovator au organizat acest laborator pentru dumneavoastră, pentru a vă informa despre ultimele tendințe din domeniul tehnologiilor. Pot spune cu certitudine că a fost un succes!
Mary Nemciuc, fondatoare TECHNOVATOR:
Mulțumim foarte mult partenerilor de dezvoltare, tranerilor și, evident, dumneavoastră, participanților! Scopul nostru este să aducem inovația atât în sectorul public, cât și în cel privat, mediul academic și cel de producere.
Scopul programului de instruire a fost să susțină fermierii mici și mijlocii în procesul de digitalizare și dezvoltare a afaceri. Astfel, temele abordate la cursuri au cuprins cele mai importante domenii precum: administrarea și dezvoltarea afacerii, marketing, pregătire pentru export, noutăți la capitolul producere, procesare și, desigur, tehnologii ce vin să eficientizeze munca agricultorului.
Stela Jemna, reprezentantă de țară pentru Moldova la UMAEF:
Crearea acestui laborator este un pas important pentru dezvoltarea agriculturii și pentru sprijinirea fermierilor în adopția tehnologiilor moderne. Susținem inițiativele ce vin cu schimbări și suntem mereu deschiși pentru acest fel de inovații.
Olesea Cojocaru, Director Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală:
Sunt sigură că aceste 2 luni de instruire cu așa experți, mentori de la noi din țară, dar și de peste hotare, care v-au ghidat va fi pusă în practică de dumneavoastră în continuare.
De asemenea, Laboratorul a fost o frumoasă ocazie de interacțiune între producători, procesatori, agronomi și chiar de stabilire a unor viitoare parteneriate. Vizitele de studiu la companiile Biantti și Monicol au fost atât surse de informații, cât și de inspirație pentru producătorii participanți.
Alexei Micu, participant:
Acest proiect a fost o simbioză reușită între practică și teorie. Pentru mine, a fost o ieșire din practica de zi cu zi, m-am uitat la problemele pe care le avem sub alt aspect și am făcut deja câteva schițe pentru idei noi.
Tatiana Cherdevară, participantă:
Laboratorul a fost ceva nou pentru mine și foarte interesant. Am aflat multe noi din domeniul digitalizării, export, finanțări. Ne-au plăcut mult vizitele de studiu. Cu dl Golban, administrator Biantti chiar am făcut scgimb de contacte pentru a colabora. Noi producem legume, dumnealui le procesează. Sunt sigură că va fi o conlucrare frumoasă.
Succesul și utilitatea programului se datorează, desigur, și implicării și dedicării mentorilor pe care i-am avut alături. Bine informați și deschiși pentru comunicare și suport, au ținut cursuri utile și au adus inovația mai aproape de producătorii de fructe și legume.
Laboratorul de Inovații în Agricultură a fost organizat de Technovator și AGROMEDIA, cu suportul Fondului de Investiții Ukraine-Moldova American Enterprise Fund – UMAEF (anterior WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
Pentru mai multe impresii ale participanților și mentorilor, vedeți materialul VIDEO.