RECOLTAREA MIGDALELOR PE BAZĂ DE VIBRAȚII: 6 producători și-au unit forțele și investesc în noile tehnologii

08 oct 2021
Cooperativa Almonds Company din Comrat, înființată în anul 2019, formată din 6 producători de migdale, a achiziționat un utilaj de recoltare unic în Republica Moldova, datorită căruia roada este culeasă într-un timp record.

Noua tehnologie a fost importată din Franța, iar utilajul a fost pus astăzi în funcțiune într-o livadă de migdale din Vulcănești. Mașina de recoltare pe bază de vibrații face posibilă culegerea migdalelor de pe o suprafață de 10 hectare, în timp record de doar 10 ore. Ceea ce înseamnă că, dacă anterior recoltarea putea dura chiar și câteva luni, de acum încolo, procesul va lua circa 3 săptămâni.

Mariana Topciu, director comercial al cooperative, afirmă că: „Tehnologia de recoltare constă din trei părți. Aceasta are două utilaje pentru colectare și o mașină care funcționează pe bază de vibrații. Există 8 tipuri de vibrații pentru pomii mai tineri, mai mari și extrem de mari. Sunt regimuri diferite de vibrații care au scopul de a păstra pomul. Ne-am străduit să cumpărăm utilaje eficiente, de ultimă generație, astfel încât să putem concura cu producătorii de pe piața externă, întrucât piața internă este mică”.

Cooperativa de la sudul țării a reunit 6 producători de migdale, care dețin împreună 170 de hectare de livezi situate în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca,Nisporeni, municipiul Chișinău, precum și UTA Găgăuzia.

Cu scopul de a eficientiza munca și a deveni mai competitivi pe piața internă, precum și cea externă, producătorii au decis să investească în noile tehnologii. În acest sens, producătorii au accesat un credit de 410 mii de euro în cadrul proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Mai mult, agricultorilor li s-a asigurat consultanță, fiind, totodată, scutiți de plata TVA și a taxelor la importul utilajelor.

Din suma totală: 60 de mii de euro au acoperit parțial achiziționarea mașinii de recoltare pe bază de vibrații. Restul împrumutului a permis cumpărarea utilajelor de producere pentru decojirea migdalelor (500 kg/oră), a utilajelor pentru sortarea migdalelor (800 kg/oră), precum și pentru fabricarea făinii.

Din dorința de a se dezvolta și extinde lista de produse pe care le oferă, membrii cooperativei sunt hotărâți să-și unească forțele pentru un randament mai bun.

„Cooperativa noastră este deschisă pentru toți producătorii, suntem gata să-i ajutăm pentru că noi înșine ne-am confruntat cu probleme pe care nu le-am putut soluționa singuri, dar doar unindu-ne forțele și ajungând la un nou nivel, comparabil cu cel european și american”, a declarant dna Topciu.

Producătorii din cadrul cooperativei spun că 80% din roada culeasă în acest an va merge spre export în țări precum România, Italia, Ucraina și Irak.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova există peste 20 de mii de hectare de livezi de nuci, alune și migdale.

De la lansarea liniei de creditare Livada Moldovei, peste 280 de proiecte investiționale au beneficiat de fondurile UE, oferite prin intermediul Băncii Europene de Investiții. În prezent, există un fond de aproximativ 60 de milioane de euro care urmează să fie pus la dispoziția altor beneficiari în cadrul proiectului Livada Moldovei.
 
loading ...