STAȚIILE METEO DIN CÂMP: Economie de timp și resurse, decizii corecte

30 mai 2023
Nu mai este o noutate că tehnologiile digitale sunt instrumentul cu care agricultorii pot deveni mai competitivi pe piaţa internă şi pe cea externă. Agricultura de precizie fiind o soluție bună de raționalizare a investițiilor și eficientizare a lucrărilor și deciziilor. În contextul schimbărilor climatice, un instrument care începe să se regăsească tot mai des în plantațiile din R. Moldova sunt stațiile meteo. Acestea oferă date importante în luarea deciziilor pe perioada producerii precum: umiditatea și temperatura aerului și a solului, direcția și viteza vântului, prognoza bolilor la culturile agricole, identificarea riscurilor de îngheț, etc.



Luarea unei decizii corecte va influența pozitiv rezultatul final. De exemplu, dacă se prognozează vânt, anulăm tratamentele prin stropire, respectiv, nu facem lucrări și pregătiri în zadar, utilizăm timpul și resursele eficient pentru o altă lucrare.

De asemenea, stația meteo este foarte utilă în plantațiile dotate cu sistem de irigare. Datorită informațiilor exacte, reducem mult consumul irațional de apă. De exemplu, dacă în 5 zile va ploua, reducem cantitatea de apă, dacă nu se prevăd precipitații, udăm mai abundent.

La fel, prin satelit putem monitoriza dacă tratamentele aplicate la diferite tipuri de culturi: cereale, livezi etc., mai sunt sau nu active. Astfel, luăm decizia corectă în legătură cu data aplicării următoarei stropituri, fără a aplica un tratament în plus sau a rata momentul cheie în aplicarea tratamentelor. Asta fie reduce mult din cheltuieli, timp și resurse, fie salvează roada, în ambele cazuri, fermierul este în câștig, a declarat pentru AGROMEDIA, Petru Copacinschi, expert în digitalizare.

Este sau nu costisitoare instalarea unei stații meteo în plantație?

Nu putem spune că sunt investiții exagerat de mari, mai ales că, în prezent, statul subvenționează digitalizarea agriculturii. Dar, aici mare atenție la culturi. Evident că rentabilitatea ei este diferită la un hectar de cereale și la unul de căpșuni sau legume. Evident că este mai rentabilă la culturile cu valoare adăugată, explică Petru Copacinschi.



O astfel de stație a fost instalată într-o livadă de 65 de hectare de alun în circuit ECO. În plus, livada este echipată cu senzori de umiditate a solului și frunzelor, precum și capcane pentru insecte - toate conectate la o singură aplicație mobilă iFarms, în care datele sunt colectate, analizate, algoritmizate și generate alerte și recomandări pentru fermieri.

În timp real, plantele sunt monitorizate, astfel devine posibilă detectarea timpurie a problemelor și intervenirea promptă pentru a le remedia, mai spune antreprenorul.

Fermierii pot descărca aplicația iFarms și accesa gratuit 15 module ale ei. Își pot desena terenurile, să adauge activitățile pe care le are, tehnica din gospodărie, depozitele, astfel având o evidență a activității. De asemenea, pot utiliza satelitul. Aplicația păstrează toată informația de-a lungul anilor, explică Petru Copacinschi.

Aplicația iFarms a fost dezvoltată cu susținerea Guvernului Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.


 
loading ...