TEHNOLOGII DIGITALE PENTRU BUSINESSUL CU FRUCTE ȘI LEGUME

25 mai 2023
La Chișinău, se desfășoară Conferința Internațională „HortiTech cele mai noi tehnologii digitale pentru businessul cu fructe și legume — oportunități pentru Moldova”. Evenimentul a adunat experți locali și de talie mondială, oficialități, producători agricoli din toate regiunile țării și agenți economici interesați să investească în digitalizarea agriculturii.

Scopul evenimentului este de a aduce ultimele noutăți în domeniul tehnologiilor din domeniul agricol și în Moldova. În primul rând, asta înseamnă noi oportunități de dezvoltare, contribuie substanțial la reducerea costurilor de producție. În contextul crizei forței de muncă, înlocuirea lucrărilor manuale cu roboți este o temă de actualitate. Acolo unde se poate, trebuie să eficientizăm timpul, a declarat pentru AGROMEDIA, Vasile Pojoga, manager de proiecte, FARM.



În ultimii 10 ani, creșterea piețelor pentru vânzări cu amănuntul este unul din punctele strategice de investiție a Băncii Europene. Produsele în stare proaspătă sunt unul din factorii care stimulează comerțul cu amănuntul, întrucât sunt asociate cu modul sănătos de viață și cererea pentru ele a crescut în timpul pandemiei. Din acest motiv, calitatea produselor pentru comercializare în stare proaspătă este foarte importantă pentru dezvoltarea sectorului.

De asemenea, deciziile „ecologice” din cadrul unei afaceri pot substanțial reduce pierderile, care, de regulă, sunt destul de mari în domeniul creșterii și realizării legumelor în stare proaspătă. Implementarea tehnologiilor moderne ajută producătorii mari, medii și mici să-și standardizeze producția și să stabilească contracte cu prețuri mai mari, să-și mărească vânzările.

Noile tehnologii, de asemenea, contribuie la reducerea riscurilor, dar și la producerea unor fructe și legume inofensive și accesibile pentru consumatori. Din acest motiv, tema de astăzi este una actuală, importantă și toate aceste tehnologii trebuie să-și găsească loc de implementare pe piața din R. Moldova, a menționat Kateryna Poberezhna, Consultant internațional FAO, Georgia.



Totodată, este organizată o expoziție a produselor și serviciilor de digitalizare a agriculturii. Astfel, cei interesați de noile tehnologii disponibile pe piața autohtonă, vor avea ocazia unică de a interacționa direct cu furnizorii de soluții moderne. Agenții economici de profil își prezintă tehnologiile, iar fermierii descoperă noi oportunități de digitalizare a afacerii.  

La expoziție, sunt prezente companii cu stații meteo, drone de pulverizare, analiză spectrală a solului și a plantelor, sisteme integrate de monitorizare a afacerilor agricole, sere verticale, aplicații mobile de monitorizare a sănătății plantelor, dar și soluții de generare a energiei verzi.



Suntem astăzi aici să prezentăm fermierilor dronele agricole și beneficiile acestora în gospodării. În primul rând, sunt mult mai eficiente din punct de vedere economic. Reduc în jur de 30-40% din combustibil și 95% din apa utilizată în procesul de stropire a culturilor. Totodată, învățând tehnologia, pot reduce și 45% din cantitatea de pesticide. Pot fi utilizate la toate culturile, atât pentru tratamente, erbicidare, cât și pentru dispersarea îngrășămintelor minerale granulate, semințelor siderate. Viteza de lucru este de la 15 la 25 de hectare pe oră, în funcție de lucrarea efectuată, a declarat pentru AGROMEDIA, Corneliu Grigoriev, Administrator, Agricos TECH.



Compania noastră oferă soluții digitale pentru companiile agricole. Propunem fermierilor un Software Cropwise, precum și un soft economic pentru gestionarea activității în format digital. Astfel, de pe un dispozitiv, fermierul urmărește și planifică toată activitatea din gospodărie. Au la dispoziție informații despre starea câmpurilor, a culturilor, telematica, jurnalul agronomului, rulajul culturilor în câmp, Viorel Ivanov, reprezentant, Studioul Sistemelor Agricole.



Conferința este organizată de proiectul EastFruit în colaborare cu Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
 
loading ...