VIDEO: De ce crapă cireșele? Metode de prevenire

25 jun 2024
Crăparea cireșelor este un fenomen periculos în livadă. Fructele își pierd aspectul comercial și sunt mult mai perisabile. În plus, din cauza excesului de apă, cireșele și crăpare își pierd din gust, devin fade. Plantarea soiurilor rezistente, instalarea sistemelor de protecție sunt metode de prevenire a fenomenului de crăpare, monitorizarea cantității de umiditate din sol – sunt câteva metode de prevenire a fenomenului de crăpare. Acesta este subiectul pe care îl discutăm astăzi cu Sergiu Smocinschi, agronom, specialist în digitalizarea agriculturii.
 
Planta consumă cantități de apă diferite în funcție de fenofaze. Fenofazele sunt și ele diferite în funcție de soi. De la intrarea în vegetație și până la dezmugurit este un consum oarecum stabil. Ulterior, consumul crește, atingând cote maxime în perioada de vegetație. Apoi, la recoltare scade, la căderea frunzelor consumul este și mai mic. Important este să verificăm și în perioada de cădere a frunzelor și să ne asigurăm că planta are cantitatea necesară de apă.
 
Crăparea fructelor la cireș este o problemă din perioada când fructul este deja maturizat. Înainte de coacere, coaja devine mai subțire, apar microfisuri invizibile pentru ochiul liber, apa pătrunde prin ele, este absorbită de țesuturile interne. Astfel, fructele se umflă și coaja crapă.
 
Punctele vulnerabile la crăpare sunt bolta fructului în jurul codiței și vârful fructului, aici, elasticitatea fructului este mai redusă. Deci, prezența apei pe fruct este cea mai mare problemă în perioada coacerii cireșelor.
 
Tratamentele care fac coaja fructului mai hidrofugă pot reduce riscul de crăpare prin încetinirea absorbției apei. Alte soluții sunt: utilizarea sistemelor de protecție pentru livezi, sistemele precise de irigare și îmbunătățirea drenajului solului și, desigur, soiuri rezistente la crăpare, explică specialistul.
 
Amintim că, împreună cu Sergiu, am realizat o serie de materiale informative despre materiale video despre strategiile necesare pentru gestionarea optimă a apei din sol, pe care le găsiți pe AGROMEDIA.md:
loading ...