VIDEO: Cum stabilim cantitatea de apă din sol disponibilă pentru plante

15 mai 2024
După cum am menționat anterior, împreună cu Sergiu Smocinschi, agronom, specialist în digitalizarea agriculturii am pregătit un șir de materiale video despre strategiile necesare pentru gestionarea optimă a apei din sol. Vom pune accentul pe soluții practice și inovatoare și vom veni cu informații tehnice utile. În primul material, am discutat despre rolul texturii solului și cum influențează acest aspect capacitatea solului de menținere a apei. De această dată, specialistul vorbește despre modalitățile de măsurare a apei din sol și stabilirea cantității disponibile pentru plante.

Sunt disponibile diferite abordări pentru a defini, reprezenta și măsura nivelul apei din sol și cantitatea disponibilă pentru plante. În Republica Moldova, se utilizează pe larg 2 modalități de măsurare a nivelului apei din sol: cu ajutorul senzorilor volumetrici și cu senzorii tensiometrici.
 
Conținutul volumetric de apă (VWC) este o măsură numerică a umidității solului. Este raportul dintre volumul de apă și volumul de sol, măsurat cu senzori volumetrici.
 
Senzorii pentru conținutul volumetric de apă(VWC) [%] oferă fermierilor următoarea informație:
  • Răspuns instantaneu la ploaie sau irigare.
  • Viteza cu care apa se deplasează în profilul solului.
  • Care porțiune a zonei radiculare este udă.
  • Determinați dacă există pierderi de apă din cauza percolării profunde.
  • Cât și cât de des trebuie să irigăm.
 
IMPORTANT! Conținutul volumetric de apă nu este egal cu Apa Disponibilă pentru Plante.

Formula de calcul a apei disponibilă pentru plantă este următoarea:
 

 
Capacitatea de câmp este cantitatea de umiditate sau conținut de apă reținută în sol după ce excesul de apă s-a scurs și rata de mișcare descendentă a scăzut.
 
Saturație-Dacă toți porii solului sunt umpluți cu apă, atunci solul este considerat saturat.
 
Punctul de ofilire permanent –Conținutul de apă din sol în stadiul în care planta moare este numit punctul de ofilire permanent.
 
Tensiunea apei din sol (SWT) este forța necesară pentru rădăcinile plantelor pentru a extrage apa din sol. Tensiunea apei din sol reflectă starea de umiditatea solului. Cu cât este mai mare tensiunea, cu atât mai uscat este solul. Se măsoară cu senzori tensiometrici.
 

 
Senzorii tensiometrici [kPa, cbar] pun la dispoziția producătorilor următoarele date:
  • Cum este disponibilă apa pentru plantă.
  • Câtă forță trebuie să aplice sistemul radicular al plantei pentru a extrage apa din sol.
  • Indicație directă a condițiilor de stres.
  • Posibilitatea de a defini reguli de gestionare ușor de aplicat.
 
Profesioniștii aleg cel mai des să lucreze cu senzorii volumetrici: este o metodă ce oferă date exacte, utile în planificarea irigării.
 
Vedeți detalii în materialul VIDEO.
loading ...