AGROPENSIUNEA „CASA RÂNDUNICII” – locul perfect pentru a admira cerul înstelat și pentru drumeții pe bicicletă de-a lungul Răutului

02 aug 2022
Pensiunea „Casa Rândunicii” este amplasată într-o zonăa cu peisaje unice în Moldova, între malurile stâncoase din satul Trebujeni, devenit un punct de atracție în Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. 

Această pensiune și-a ales singură denumirea de „Casa Rândunicii”. Atunci o construiam, o rândunică și-a făcut cuib tocmai la etapa când trebuia să instalăm ușile de la cazangerie, povestește Lidia Buzilă, directoarea agropensiunii.

Ideea acestei afaceri s-a născut dintr-un vis al antreprenoarei, de a ridica o casă de piatră în localitatea de baștină. Pentru început, a cumpărat o casă bătrânească, care se afla peste drum de gospodăria părinților ei, a demolat-o și a ridicat pensiunea.

„Casa Rândunicii” a fost proiectată în tradiţia arhitecturală locală, însă stilizată cu elemente moderne. Pensiunea dispune de o sufragerie cu o capacitate de până la 50 de persoane și cinci dormitoare, iar în curte are o terasă și spații de joacă pentru copii.

În afară de peisajele pitorești, care înconjoară localitatea, liniștea naturii și bucatele tradiționale, pensiunea oferă turiștilor și un program de agrement.

De exemplu, acesta este un dormitor, l-am numit „Cămara stelelor” pentru că are vedere spre cer. „Balconul copilăriei mele” pentru că de pe acest balcon privesc direct în grădina părinților.

În pensiunea noastră, vă puteți caza, puteți admira locurile din preajmă de pe bicicletele pe care la fel le găsiți la noi. De asemenea, puteți învăța să croșetați, să împletiți sau să toarceți lână. Doritorii pot urmări zborul păsărilor cu ajutorul binoclurilor. Vă puteți plimba pe malul Răutului care este chiar la doi pași, iar până ajungeți la el, vă bucurați de priveliștea din livada de meri. Este o adevărată plăcere să te afli aici și să asculți liniștea serii, menționează gazda pensiunii.

Liliana Buzilă consideră că tezaurul natural de la Orheiul Vechi dispune în continuare de un mare potențial turistic nevalorificat. De aceea, în viitor ea planifică să-și dezvolte și mai mult afacerea, să lanseze noi servicii pentru vizitatori.

„Casa Rândunicii” este un proiect agroturistic lansat în luna iunie 2022, în localitatea Trebujeni, Orhei, cu ajutorul subvențiilor în avans pentru dezvoltare rurală, acordate de AIPA și cu suportul donatorilor externi.
Suntem primii care am aplicat la subvenționarea în avans, în urma apelului lansat de AIPA. Proiectul nostru a fost aprobat și am beneficiat de subvenție de 1,2 milioane lei. A fost o mare încurajare pentru noi, de care am avut nevoie, mai ales atunci când au început scumpirile în lanț, spune Liliana Buzilă.

În anul 2021, în cadrul măsurii de subvenționare în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă din mediul rural, prin AIPA au fost finanțate 96 de proiecte investiționale, în sumă totală de 120,4 mil. lei.
loading ...