SATUL VĂLENI – o nouă destinație pe harta turistică din R. Moldova

18 oct 2021
Satul Văleni din raionul Cahul poate deveni o destinaţie turistică locală şi internaţională, mai ales după ce s-au deschis patru case rurale noi: „La Savetuca”, „La Boieru”, „Popasul La taifas” și „Bujorii de acasă”.

În această localitate de la sudul Moldovei activează şi un târg. Toți cei care apreciază produsele naturale de grădină, direct de la prima sursă, pot găsi aici ceva pe placul lor: de la pește, legume și fructe, până la produse artizanale și specialităţi locale.„Văleni – sat de vacanță” este brandul spre care tinde comunitatea, acesta fiind motorul său de dezvoltare economică locală.

„Turiștii vin la Văleni pentru a descoperi priveliștea Prutului de Jos. Lunca Prutului este poarta de intrare în Rezervația Deltei Dunării, fiind la intersecția a trei coridoare majore de migrație a păsărilor. Iar din 2018, Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este inclusă în rețeaua mondială a Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură”, indică un comunicat al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Rezervația Prutul de Jos are o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare și cuprinde nouă localități din raionul Cahul, inclusiv 824 de hectare de pădure. Aici viețuiesc nu mai puțin de 200 de specii de păsări, 40 de specii de mamifere și cresc peste 300 de tipuri de plante, multe dintre acestea fiind incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

În scopul dezvoltării sale, satul Văleni este susținut de Guvernul Elveției și PNUD Moldova, în cadrul proiectului ”Migrație și dezvoltare locală”.Economia locală este conectată, în special, de pescuit, creșterea animalelor și culturilor agricole. Pentru a agonisi pentru un trai decent, mulți locuitori din cei peste 3000 cât îi are satul, oficial pleacă în străinătate, iar cei mai mulți în România, aflată la circa 20 de kilometri.
 
loading ...