SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

12 jan 2022

Satul Feşteliţa din raionul Ștefan Vodă este primul sat inteligent energetic din Republica Moldova. Aflat la o distanţă de aproape o sută de kilometri de Chişinău, localitatea se poate lăuda cu multiple proiecte bazate pe energia regenerabilă, menite să reducă cheltuielile şi să protejeze mediul de emisiile de CO2. Şcoala din Feşteliţa, construită la sfârşitul anilor 70 avea o cazangerie veche, dar acum este iluminată şi încălzită cu ajutorul panourilor solare şi a bricheţilor, anunță AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.
 
„Cheltuielile pentru energie şi electricitate s-au redus la zero”, spune contabila instituţiei de învăţământ, Maria Munteanu, care mai precizează că „în anii precedenţi, pentru căldură şi electricitate, şcoala achita lunar între 6-7 mii de lei”.
 
Din banii economisiţi vor fi achiziţionate materiale didactice şi echipamente sportive pentru şcolari.
 
„Sursele financiare economisite până acum au fost direcţionate pentru achiziţionarea echipamentului sportiv”, menţionează Valentina Cebotari, directoarea Liceului Teoretic „Vasile Moga”.
 
Şi grădiniţa din sat este iluminată şi încălzită conform aceluiaşi model. Aici au fost instalate suplimentar câteva tuburi speciale, care colectează energia soarelui şi o duc direct în robinete. Educatoarea Nina Didenco afirmă că grădiniţa a fost modernizată datorită proiectelor de eficienţă energetică din localitate.
 
„Erau timpuri când copii dormeau îmbrăcaţi în paltoane din cauza frigului, dar acum dispunem de toate condiţiile necesare pentru studii şi joacă”, spune Nina Didenco.
 
La marginea satului, un parc din panouri fotovoltaice
 
Zero lei achită pentru electricitate şi primăria, şi Casa de Cultură din sat. La marginea localităţii a fost amenajat şi un parc de panouri fotovoltaice în locul unei gunoişti, care va aduce venituri anuale de peste 800 mii lei.
 
„Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru achitarea consumului de energie electrică necesar pentru iluminatul public, dar şi gestionarea serviciului public”, punctează Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feşteliţa.
 
Copiii învață să producă pungi degradabile
 
Toate proiectele au fost implementate cu sprijinul Uniunii Europene, care a oferit suport financiar şi consultanţă. Totul a început acum cinci ani prin instalarea iluminatului stradal inteligent. O astfel de tehnologie inteligentă, în combinaţie cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permit economisirea de cel puţin 30% din electricitate. Printre cele mai noi proiecte finanţate de UE se numără amenajarea unei săli de conferinţă modernă la primărie şi inaugurarea unui atelier şcolar.
 
„Aici, copii învaţă să producă pungi biodegradabile şi măşti de protecţie pentru săteni
”, subliniază profesoara Svetlana Tudoreanu.
 
Astfel, cu suportul financiar al Uniunii Europene, satul Feşteliţa a devenit primul sat inteligent energetic din Moldova. Toţi cei aproximativ 3.000 de localnici se bucură de iluminat stradal inteligent, de un parc cu panouri fotovoltaice, dar şi de patru cazangerii moderne. Aceste investiţii contribuie la reducerea cheltuielilor şi la protejarea mediul de emisiile de CO2.
 
Sursa: tvrmoldova.md
Foto: Facebook/ European Union in the Republic of Moldova
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI ÎN DROCHIA: Antreprenorii din regiune au participat la un atelier de instruire

05 jan 2022

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

05 jan 2022

MINISTRUL CULTURII A SEMNAT ACORDUL DE PARTENERIAT CU ANTRIM. Detalii

30 dec 2021

LA CAHUL, UNDE-S MAI DULCI IZVOARELE, VĂ AȘTEAPTĂ ȘASE DESTINAȚII TURISTICE. Locurile care merită să le vizitați

28 dec 2021

VENIȚI ACASĂ DE CRĂCIUN! Moldova Travel invită oaspeții la o sărbătoare într-un stil inedit. Detalii

21 dec 2021

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură

Detalii

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

loading ...