“OCHII” VIȚEI DE VIE: În februarie, viticultorii numără butucii, își reînnoiesc arsenalul de utilaje și mai fac ceva. Ce, afli AICI

04 feb 2021
 
Bun e vinul, dar câtă muncă până îl vezi în pahar! Viticultorii și vinificatorii au o listă de sarcini pentru luna februarie. Și asta pentru a vă servi, în orice anotimp al anului, licoarea care ne-a dus faima în întreaga lume.
 
Așadar, specialiștii recomandă pentru acestă lună să continuați lucrările nerealizate în ianuarie din cauza vremii nefavorabile. Tot acum, ar fi bine să efectuați controlul viabilităţilor „ochilor” în viile roditoare (cu probă de coardă pentru fiecare sector). În funcție de prognoza meteo, se planifică perioada pentru efectuarea tăiatului (pe soiuri, numărul de butuci, necesitatea în angajați sezonieri etc.).
 
O altă recomandare vine la capitolul inventarierea utilajelor şi a instrumentarului de lucru, se procură piesele de schimb necesare, se verifică şi se repară sistemul de susţinere pentru viile pe rod. Sunt zilele pentru monitorizarea butucilor și verificarea procentulului afectat de îngheț. Atenție! – în cazul în care temperatura a oscilat între – 17 şi – 25C, viticultorul se poate aştepta la deteriorarea „ochilor” de iarnă. Spre finele lunii, se începe tăiatul viţei de vie (temperatura nu trebuie să fie mai mică de 5 grade Celsius).
 
În vinăriile de la Chateau Vartely a început îmbutelierea vinurilor albe
 

De la sfaturi pe hârtie să mergem direct în vie. Ghidul nostru, Arcadie Foșnea, președintele Asociației Micilor Vinificatori și directorul executiv al companiei Chateau Vartely, ne-a comunicat că ciclul lucrărilor din vii este unul destul de lung – pornește cu plantarea viței de vie și face stația Terminus în vinul turnat în pahare și savurat cu oamenii dragi.
 
“Am început tăiatul pe uscat, astfel se pune baza pentru roada următoare. La Chateau Vartely a demarat îmbutelierea vinului alb, obținut din roada lui 2020, și a celui roșu, din strugurii anului 2019”, a comunicat dl Foșnea pentru AGROMEDIA, care l-a provocat și l-a întrebat mai multe.
 
“Sunt în domeniul vitivinicol de la 19 ani. Am făcut și studii în domeniu. Primii butași i-am plantat pe la șapte ani, împreună cu părinții. Deja de peste zece ani am propria vie. Compania Chateau Vartely are în proprietate 320 ha plantate cu diverse specii de struguri. În mare, cam 20 la sută din teritoriu, le revine soiurilor indigene: Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Feteasca Regală etc. Avem o predilecție și pentru cele franțuzești. Și pot afirma că la noi găsiți vinuri pentru toate gusturile și toate buzunarele”, ne-a spus dl Foșnea.
 
Așadar, pentru a ajunge să consumăm iarna vin roșu și vara vin alb, viticultorii și vinificatorii respectă tradiția viței de vie – o îngrijesc cu drag.
 
 
loading ...