VINUL MOLDOVEI - PREZENTAT SOMMELIERILOR DIN ÎNTREAGA LUME

04 jul 2023
Republica Moldova este reprezentată de zece producători de vin la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Sommelieri (ASI) la Helsinki, Finlanda, desfășurată în perioada 3-6 iulie. În cadrul evenimentului, care a întrunit peste 100 de leaderi internaționali ai profesiei de sommelier, Vinul Moldovei a fost prezentat de Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda.
 
Deja de un deceniu, brandul național vinicol „Vinul Moldovei/Wine of Moldova” reprezintă patrimoniul vitivinicol al țării noastre, iar calitatea vinurilor noastre s-a reafirmat cu succes pe plan internațional grație eforturilor producătorilor și exportatorilor noștri. Vinurile sunt un ambasador notoriu al excelenței pe care țara noastră a atins-o în industria agro-alimentară, conectând de asemenea elemente culturale, turistice și de mândrie națională. Echipa Ambasadei a depus maxime eforturi pentru o prezență reușită la evenimentul anual al ASI, ocazie de promovare internațională de excepție, a menționat Ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Suediei și prin cumul ambasadoare în Islanda, Norvegia și Finlanda, Dna Liliana Guțan.
 


Vinul Moldovei a fost prezentat în cadrul evenimentului ASI din Finlanda printr-o alocuțiune a reprezentantului Ambasadei Republicii Moldova, dl Vladislav Kaim, care a reiterat succesele celor „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei”, campania de celebrare a deceniului de la lansarea internațională a brandului vitivinicol al Republicii Moldova. Iar pe parcursul evenimentului, vinurile din Moldova au fost degustate în cadrul prânzului oficial și în cadrul lucrărilor Adunării Generale a ASI.
 
În premieră, la lucrările ASI a fost invitată Asociația Sommelierilor din Moldova, care a  promovat la eveniment vinurile prezente de cramele din Moldova, atât de la producători cu renume, cât și de la mici producători, oferite prin intermediul Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova (ONVV), partenerul de aur al ASI în 2023, grație sprijinului strategic al USAID Moldova.
 
Este o onoare și o responsabilitate pentru industria vitivinicolă a Moldovei să fie partener al acestei reputate organizații profesioniste, prin intermediul căreia promovăm vinurile noastre către mii de sommelieri din toată lumea, cei care creează tendințe, lansează noutăți și încurajează consumatorii și importatorii să descopere vinuri noi, precum cele ale țării noastre, a remarcat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a ONVV.
 
Parteneriatul stabilit între Vinul Moldovei și ASI este o inițiativă demarată de ONVV și proiectele de asistență finanțate de USAID Moldova, începând cu 2022.
 
Colaborarea cu ASI este o activitate centrală a programului de marketing și promovare al Wine of Moldova, susținut strategic pentru a crește notorietatea vinurilor noastre, dar și pentru a deschide noi oportunități de afacere pentru exportatorii noștri. Totodată, evenimentele ASI oferă o oportunitate unică de a intra în legătură cu somelieri și cunoscători de vin din întreaga lume, favorizând schimbul de cunoștințe, expertiză și experiență, a declarat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului a Proiectului USAID pentru Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
 
În rezultatul participării Vinului Moldovei la evenimentul din Helsinki, au fost stabilite noi oportunități de promovare a vinurilor pe piețele scandinave, inclusiv pentru rețeaua HORECA și pentru promovarea oenoturismului, care urmează a fi organizate pe parcursul următoarei perioade în colaborare cu Ambasada Republicii Moldovei în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda.
 
Notă: ASI este o organizație internațională angajată în promovarea profesiei de somellerie la nivel internațional. De la înființarea sa în 1969, ASI lucrează cu peste 60 organizații naționale de somelier din întreaga lume pentru a spori recunoașterea și reputația profesiei.
loading ...