ANUL VITIVINICOL 2023: PROVOCĂRI, PROGNOZE, MĂSURI DE ÎNTREPRINS

26 jan 2023
Perioada de repaos al viței-de-vie nu înseamnă și odihna viticultorilor. Este exact momentul potrivit pentru documentare, studiu și pregătire pentru noul sezon. Mai ales că iarna nu este una potrivit calendarului, iar asta înseamnă noi provocări și probleme în plus.

În cadrul proiectului CRR al USAID, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, expert în viticultură organizează un șir de seminare teoretico-practice cu genericul, „Anul vitivinicol 2023, provocări, prognoze, măsuri de întreprins”.

Potrivit specialistului, principalele aspecte la care trebuie să atragă atenția viticultorii sunt: lipsa acută a apei din sol, temperaturile ridicate din ianuarie, care favorizează iernarea în condiții favorabile a bolilor și dăunătorilor și specificul tăierilor viței-de-vie.



Principalele provocări în vița-de-vie sunt: pericolul înghețului târziu de primăvară și lipsa apei. Nivelul umidității din sol este foarte redus, de asta am atenționat viticultorii despre importanța irigării viței-de-vie. De asemenea, le-am vorbit despre efectuarea tăierilor mai târzii și efectele pozitive ale acestora.

Cei prezenți la seminar au beneficiat și de sfaturi utile cu referire la tăierea lungă, legarea orizontală a coardelor, pentru a putea porni toți ochii concomitent, să plece în creștere uniform. De asemenea, am recomandat refacerea structurii butucului pentru a putea face tăierea mai lungă decât sunt obișnuiți mulți dintre viticultori. Micșorarea numărului coardelor de rod permite lăsarea lor până la 8-10 ochi, cu condiția că vom avea 40 de ochi la fiecare butuc. Cei mai frumoși struguri îi avem la ochii de sus: 6, 7, 8, 9, dar mai mult de 10 nu trebuie să lăsăm, apar alte probleme deja.

Cât despre secetă, în condițiile schimbărilor climatice din ultimii ani, irigarea a devenit o măsură indispensabilă. Eu zic: viticultura fără irigare este o pasiune, nu o afacere. Este o problemă cu lipsa surselor de apă în apropierea podgoriilor. Nu toți au apă bună pentru irigare. Mulți s-au bucurat atunci când a fost permisă utilizarea apelor subterane în scopuri de irigare, ca ulterior să se convingă că nu întdeauna calitatea acesteia corespunde cerințelor, plus săparea fântânilor arteziene la peste 150 de metri presupune costuri mari.

Noi trebuie să învățăm să captăm apa. În acest sens, cu siguranță, avem nevoie și de un program la nivel de stat pentru captarea apelor de ploaie, de zăpadă. De asemenea, e nevoie de rezervoare pentru apa din râuri. Apa din râurile mici nu este tocmai bună pentru irigat, dar iarna concentrația de săruri este mai scăzută și ar putea fi depozitată în rezervoare amplasate în apropierea plantațiilor. Dar, toate acestea costă, respectiv, am avea nevoie de implicarea statului prin stimulări, subvenții, finanțări etc., a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Tutovan.

De asemenea, participanții la seminar au beneficiat de informații utile privind tratarea viței-de-vie împortiva bolilor și dăunătorilor, care au condiții foarte bune de iernat anul acesta.

Un asemenea seminar va fi organizat săptămâna viitoare, la Hâncești, unde pot participa toți doritorii, producătorii de struguri.

Urmăriți pagina AGROMEDIA, vom reveni cu alete detalii și sfaturi utile pentru viticultori la acest subiect.
loading ...