BUNE PRACTICI ȘI GREȘELI DE EVITAT LA PRODUCEREA STRUGURILOR ÎN SISTEM TIP PERGOLA

28 mar 2024
Utilizаrea sistеmului Pеrgola este rеcomandat prаctic pеntru toаte sоiurile de struguri de mаsă cultivаte în Republicа Moldоva. Această metodă spоrește rеcolta de minim trei ori, compаrativ cu mеtodele clаsice de prоducere pe spаlier, ne permite să asigurăm protecția plantației de factorii climaterici precum grindina, ploaia, ceea de duce la obținerea unui produs de calitate înaltă. Or, acesta este criteriul de bază pe care ne bazăm atunci când pregătim strugurii pentru a fi vânduți, fie pe piața locală, fie la export.
 
Despre avantajele producerii strugurilor de masă în sistem Pergola, dar și despre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont la înființarea unei astfel de plantații am discutat cu Andrei Botezatu, Manager Lanțuri Valorice Struguri de masă și Miere de Albini, USAID/PCRR.


 
În prezent, consumatorii strugurilor de masă, cât și piețele unde sunt vânduți în prezent cer respectarea unor criterii precum: produs atractiv, caracteristici organoleptice înalte, produse sustenabile, trasabile până la origini, sigure și, desigur, certificare internațională: GLOBAL.GAP, GRASP. Totodată, noi trecem de la o vânzare a strugurilor în piețele angro, la rețele de magazine și vânzări online. Concurența de piață este una destul de acerbă: producătorii din Italia, Spania . Un alt aspect despre care vorbesc tot mai des producătorii este scumpirea forței de muncă. Un muncitor în vie primește în jur de 450-500 de lei/zi. Pe lângă toate cele enumerate, mai suntem supuși și factorilor climatici negativi: secetă, grindină, ploi în timpul recoltării etc, explică specialistul.
 

Avantajele sistemului tip Pergola

Astfel, soluția este cultivarea strugurilor în sisteme tip Pergola. Avantajele sunt multiple:
  • Sunt producători la noi în țară care au obținut și până la 50 de tone de struguri/ha.
  • Calitatea strugurilor este net superioară celor din sistemele tradiționale și, important, este uniformă.
  • Obținem ciorchini și bobițe mai mari, strugurii sunt uniformi. 95-98% din strugurii recoltați sunt struguri marfă de calitate înaltă, respectiv, merg la realizare pentru consum în stare proaspătă.
  • Un alt avantaj: productivitatea muncii este de 2 ori mai mare la lucrări precum operațiile în verde, recoltare.
  • Protecția cu sisteme antiploaie, antigrindină. Sistemele antiploaie ne permit și gestionarea perioadei de coacere a strugurilor, menționează Andrei Botezatu.

 

Cât costă un hectar de viță-de-vie în sistem tip Pergola

Dacă e să vorbim despre prețuri, un hectar de viță-de-vie plantat în sistem tip Pergola depășește suma de 40 de mii de euro la hectar. Da, investiția nu este mică, dar, din calculele efectuate, se răscumpără în aproximativ 3 ani de producție. Aici ne ajută recolta mare și prețul mai înalt pe care-l putem obține pentru struguri de calitate. Pentru comparație: costurile pentru înființarea unei plantații în sistem tip spalier sunt de 3 ori mai mici, dar răscumpărarea investiției se face în aproximativ 7 ani de producție.
 
Cu aproximație, calculele arată cam în felul următor:
  • peste 20 mii euro/hectar – sistemul de suport,
  • 8-9 mii euro/hectar – sistemul antiploaie,
  • 14-15 mii euro/hectar – sistemul antigrindină.
 

Statul subvenționează viile plantate în sistem tip Pergola

Dacă e să facem un calcul, aproximativ 50% din investiția pe care o face fermierul este subvenționată de stat prin intermediul AIPA. A fost posibil, datorită proiectului USAID, colaborării cu MAIA, Asociația Producătorilor Strugurilor de Masă. Noi am demonstrat eficacitatea acestui sistem, înființând loturi demonstrative, implicând expertiză și consultanță internațională, susține specialistul.


 
Pentru 1 hectar plantat, statul oferă 45 de mii de lei + 10,0 mii lei/ha cu material săditor de categorie biologică „Certificat”, provenit din pepeniere locale. Pentru sistemul de suport, se dau subvenții de maxim 200 de mii de lei/ha. Pentru tehnica agricolă – 25% din costuri. Subvenționarea sisteme de protecție:
  • Antigrindină –  50 % din suma eligibilă, dar nu mai mult de 150 mii lei/ha.
  • Antiploaie – 50 % din suma eligibilă, dar nu mai mult de 200 mii lei/ha.
  • Combinat (antigrindină + antiploaie) - 50 % din suma eligibilă, dar nu mai mult de 350 mii lei/ha.
 
Greșeli de evitat la înființarea și întreținerea viei în sistem tip Pergola
Nu trebuie să uităm că vorbim despre un sistem intensiv de cultivare a strugurilor. Asta înseamnă că el nu poate fi înființat în lipsa irigării, fertigării și asigurării unui sistem de protecție a recoltei deoarece investiția este destul de mare.


 
Odată ce avem un sistem intensiv, neapărat, vorbim despre mai multe fertilizări, fertigări, efectuate în funcție de analiza solului și situația din câmp. Tratarea foliară cu aplicarea stimulatorilor de creștere este un aspect foarte important în tehnologia de cultivare a strugurilor de masă. Este necesară aplicarea stimulatorilor de creștere pentru a obține un ciorchine mai lung, mai gros, bobițe mai mari și uniforme. Toate aceste aplicări ajung la un cost de aproximativ 2.000 de euro la hectar.
 
Printre greșelile des întâlnite, putem enumera:
Proiectarea și amplasarea pilonilor fruntași pe perimetrul plantației nu se face după modelul utilizat la livezi. Se amplasează la distanța de 75-100cm, cu înclinația de 30 de grade. Este important să avem suficient spațiu pentru amplasarea corectă a coardelor de rod, dezvoltarea lăstarilor și amplasarea strugurilor în spațiu. 
 
În sistem Pergola, plantele se formează pe o singură tulpină. Pe 1 tulpină este mai ușor să balansăm planta pentru răspândirea uniformă a substanțelor nutritive (seva), prin normarea încărcăturii pe braț. Pe 2 tulpini, este mai complicat să avem struguri de calitate uniformă, explică Andrei Botezatu.
 
Plantațiile de struguri de masa, cultivați pe sistemul Pergola și Gable în Republica Moldova, au atins suprafața de 850 de hectare, amplasate în toate zonele viticole și este în creștere. Dacă în 2016, la înființarea primei plantației, agricultorii erau sceptici, astăzi toți care intenționează să producă struguri de masă aleg sistemul tip Pergola.
loading ...