În satul Mingir din raionul Hîncești, în plină pandemie, din pasiunea pentru vinificație, dorința de a reînvia tradiția producerii vinurilor din regiune și mult curaj, a apărut Crama Mingir, o mică vinărie de familie, al cărei fondator este Nicolai Olarașu.
Crama a reușit să realizeze și o premieră absolută pentru Republica Moldova – a lansat o serie de vinuri din soiul Hibernal.
Nu toți viticultorii din Moldova au avut curajul să planteze un soi noi de struguri. Noi, cei de la Crama Mingir am avut curajul să încercăm. Comparativ cu alte soiuri populare pentru Republica Moldova, soiul Hibernal este mai puțin pretențios, susține vinificatorul.
Deschiderea cramei a reprezentat realizarea visului unei generații întregi de vinificatori, în special marea dorință a bunicului familiei.
Marea dragoste sau marea moștenire pentru îndeletnicirea de producere a vinului s-a transmis de la bunelul, care era un vinificator iscusit. Pe timpul Uniunii Sovietice, față de alți țărani care nu dețineau plantații de viță-de-vie, el avea peste jumătate de hectar de vie nobilă pe care o procesa și comercializa local vinul obținut. Prima dragoste fiind chimia, evident că cunoștințele din acest domeniu mă ajută să înțeleg alegerea produselor fitosanitare pentru tratarea plantelor.
Povestea vinăriei reprezintă simbioza armonioasă dintre tradiții, valori și inovație în domeniul vinificației în materialul video prezentat.
În secția de producere și păstrare a vinurilor avem 6 vase de capacitatea de 1000 de litri în care procesăm strugurii recoltați de pe plantația proprie. Fluxul tehnologic nemijlocit este unul scurt pentru a păstra aromele fructuoase din mustul proaspăt stors. Ca capacitate de procesare și producere, în prezent, avem 6 mii de litri, dar ne dorim ca an de an, să extindem suprafața plantației și inclusiv și capacitatea de producere.
Vinurile poartă semnătura distinctă a terroir-ului zonei, aspectele precum compoziția solului sau pantele dealurilor însorite pe care cresc strugurii conferă personalitate vinurilor Cramei Mingir.
Mingir provine de la un vechi cuvânt turcesc, care în traducere ar însemna „vas cu pereții înalți” sau „lighean„. Localitatea Mingir este cunoscută prin mozaicuri. Acest motiv al mozaicului îl găsim și pe eticheta de pe vinurile produse de Crama Mingir. Astfel ne-am dorit să reflectăm autenticitatea locului.
În 10 ani, sperăm că Crama Mingir va deveni un nume notoriu în domeniul vinificației. Ne dorim să avem create condiții frumoase pentru odihna turiștilor și evident, valorificarea potențialului maxim al localității, inclusiv cel agroturistic.
Sursa: Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova