CUM FUNCȚIONEAZĂ STAȚIILE METEO DIN PODGORIILE DE LA CAHUL? Primele rezultate

26 sep 2023
În căutare de soluții moderne, care să le ofere posibilitatea de a optimiza lucrările din plantații, viticultorii din raionul Cahul, membri ai Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul au obținut un grant, în cadrul proiectului „Digitalizarea în agricultură”. Astfel, în luna iunie a acestui an, în podgoriile de la Cahul au fost instalate stații meteo. Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca viticultorii să se convingă de eficacitatea acestor tehnologii.
 
Din start a fost clar că acesta ar fi un ajutor foarte bun pentru viticultorii noștri. Utilizarea acestor stații meteo ne permite să monitorizăm de la distanță situația din podgorii, primind date despre temperatură, precipitații, starea solului, ceea ce ne ajută să tragem concluzii dacă este nevoie sau nu de udare în acest moment etc. Desigur, mai avem multe de învățat în ceea ce privește implementarea acestor tehnologii – recunosc că astăzi folosim doar aproximativ 15% din toate capabilitățile pe care aceste stații meteo le oferă. La sfârșitul sezonului, dorim să invităm un furnizor de stații meteo să ofere răspunsuri la întrebările pe care viticultorii noștri le-au acumulat în tot acest timp de utilizare a acestor tehnologii moderne.
 
În ceea ce privește creșterea eficienței muncii, ea există cu siguranță - cel puțin simțim deja ușurarea muncii noastre. Dacă înainte trebuia să mergem pe câmp pentru a obține toate informațiile necesare, acum acest lucru ne este realizat de stațiile meteo instalate în podgorii și un program special conceput pentru a lucra cu acestea. În plus, am remarcat imediat acuratețea mare a prognozei - pot spune cu încredere că este mult mai mare decât cea indicată pe site-uri cunoscute cu prognoze meteo și precipitații. În plus, furnizorii ne-au spus că fiecare stație meteo își creează propria bază de date în timpul funcționării, care poate fi apoi folosită util, explică Serghei Tutovan, Directorul Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul, într-un interviu pentru Pavel Zingan


 
Un alt avantaj important al stațiilor meteo este că sunt alimentate cu energie solară - acest lucru, din nou, economisește bani. Toți indicatorii pot fi monitorizați folosind o aplicație specială care este instalată pe un smartphone. La fiecare două ore, se face automat o fotografie a podgoriei, iar dacă pragul de prejudiciu economic este depășit din cauza vreunui dăunător, se trimite un semnal de alarmă la telefonul viticultorului - semnal că trebuie luate anumite măsuri, susține expertul.
 
Pentru a achiziționa stațiile, am anunțat o licitație, care a fost câștigată de una dintre companiile private - am achiziționat stații meteo de la ei. Nu sunt produse în Moldova. Furnizorii au adus stațiile și le-au instalat ei înșiși. Stația meteo este destul de mică - de dimensiunea unei găleți obișnuite. Este instalat pe un stâlp, chiar deasupra părții vegetative a viei. De fapt, acesta este un design foarte convenabil care nu deranjează pe nimeni.
 
Specialiștii au venit la noi pentru a efectua cursuri; întregul proces a durat aproximativ opt ore. Dar aceasta este doar partea teoretică. La finalul sezonului, vom începe partea practică și vom lua în considerare toate întrebările pe care le-am acumulat în această perioadă. Ne vom deplasa la podgoriile unde sunt instalate stații meteo și vom rezolva toate problemele curente, explică Serghei Tutovan.
 
Din mai multe motive, nu toți membrii Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Regiunea Cahul pot utiliza astăzi stații meteo în podgoriile lor. Până în prezent, au fost instalate 8 stații meteo. Acestea sunt situate nu doar în regiunea Cahul, ci și în Taraclia, regiunea Cantemir etc. Acest proiect a acoperit întreaga parte de Sud a Moldovei.
 
Cred că procesul de implementare a celor mai noi tehnologii și procesul de digitalizare în Cahul decurge destul de bine și cu încredere. Este important de menționat că digitalizarea are loc nu numai în producția de struguri de masă, ci și în alte sectoare. De exemplu, acest lucru se aplică unor lucrări mecanizate și unei părți din cultivare a legumelor. Din câte am înțeles, proiectul Startup City Cahul va continua și va acoperi multe alte domenii. Personal, cred în asta, pentru că acești oameni, de obicei, nu irosesc cuvintele, spune Serghei Tutovan.
loading ...