Reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și 8 degustatori autorizați s-au întrunit în cadrul unei degustări a vinurilor experimenale.
Evenimentul organizat la data de 17 august curent a avut drept principal obiectiv determinarea calității vinurilor produse în condiții de microvinificație în Republica Moldova, pentru recolta anului 2020. Au fost propuse spre degustare 9 soiuri de vinuri albe și 8 roșii. Printre cele 17 probe de vin: 11 sunt produse de ONVV, 2 de către Universitatea Tehnică a Moldovei și 4 de Institutul Național al Viei și Vinului.
Cele 11 probe de vin ale ONVV fac parte din producția strugurilor crescuți pe 6 loturi experimental-demonstrative (LD), care sunt asigurate cu programe IT, montate în meteostațiile mobile și amplasate în aceste LD. Evenimentul face parte din cadrul proiectului ”Struguri de calitate/BIO”, al cărui obiectiv de bază este monitorizarea digitalizată (mobil, notebook) a stării fitosanitare a plantațiilor viticole. Prin acest proiect se urmărește optimizarea calității strugurilor produși, dar și o abordare eco-friendly, prin reducerea consumului de pesticide și a impactului asupra mediului ambiant.
Amintim că ONVV este principalul actor pe piața autohtonă, care contribuie în mod activ la reglementarea și dezvoltarea sectorul vitivinicol pe piața internă, cât și recunoașterea și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” la nivel internațional. Această insituție a fost fondată în anul 2013 pe lângă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, printr-un parteneriat al sectorului public-privat, și este gestionată și finanțată în comun, prin Fondul Viei și Vinului.
ONVV urmărește identificarea și implimentarea unui set de politici și practici, ce au drept obiectiv principal consolidarea relațiilor și capacităților deciziționale dintre cei implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, cât și valorificarea autenticității produsului autohton și orientarea acestuia spre consumator.
Țara noastră este cunoscută la nivel internațional, în special, datorită industriei vinului destul de dezvoltate. Pe teritoriul Republicii Moldova se cultivă o suprafață de 148.500 hectare de vii, dintre care 107.800 de hectare sunt destinate pentru producția comercială. Vinurile noastre autohtone au fost premiate în cadrul a numeroase concursuri internaționale, clasându-se pe locuri de top alături de cele mai recunoscute țări vinicole din lume.