ÎNCEPUT BUN PENTRU SECTORUL STRUGURILOR DE MASĂ. „Moldova” a fost exportată în Mongolia

25 sep 2023
Săptămâna trecută, în unele regiuni din sudul și centrul Moldovei a început recoltarea strugurilor de masă la soiul târziu „Moldova”. În prezent, se recoltează, în principal, din plantațiile pluviale. Recoltarea strugurilor de cea mai înaltă calitate din podgorii în sistemul Pergola și echipate cu irigare, va începe la sfârșitul primei săptămâni a lunii octombrie.
 
Experții din organizațiile viticole notează că, în ciuda secetei, producția de struguri de masă va fi cel puțin nu mai mică decât anul trecut. Cantitatea de produse comerciale va depăși 100 de mii de tone. Dar, în același timp, calitatea produselor va fi diferită.
 

Calitatea strugurilor de masă - medie și peste medie

Pe de o parte, industria viticulturii a fost afectată de faptul că, la începutul anului, multe crame au anunțat o reducere radicală a achizițiilor de struguri de masă din recolta 2023. În ultimele două sezoane, cramele au acceptat struguri de masă, uneori la prețuri foarte mari - 5-7 lei/kg. Potrivit estimărilor experților, în sezoanele precedente, cramele au achiziționat 8-10 mii de tone de struguri de masă. Anul acesta, doar câteva fabrici și-au anunțat intenția de a achiziționa o cantitate foarte mică, iar prețul de achiziție nu este unul mare: la 2 lei/kg. Prin urmare, încă de la începutul sezonului, mulți fermieri au urmat în mod responsabil tehnologiile agricole pentru a pregăti strugurii pentru consum în stare proaspătă.
 
Pe de altă parte, de la mijlocul verii, condițiile pentru cultivarea strugurilor nu au fost cele mai bune - vremea este prea uscată și caldă. În unele regiuni viticole din sudul țării, în august, timp de două zile au căzut până la 100 mm de precipitații. Ca urmare, au apărut condiții foarte favorabile pentru răspândirea bolilor. În același timp, viticultorii, din cauza umidității ridicate a solului de pe plantații, nu au avut posibilitatea să efectueze tratamente sanitare preventive. Măsurile au fost adesea luate deja într-un stadiu târziu de dezvoltare a bolii, ceea ce a afectat negativ calitatea produselor.
 
Făinarea duce la „îmbătrânirea” rapidă a produsului - crestele (ramurile) ciorchinilor încep să se usuce și să se întunece la doar patru - cinci zile după ce au fost culese din tufiș. Acest lucru nu afectează foarte mult caracteristicile organoleptice ale produsului, dar aspectul acestuia are de suferit în mod natural. Cumpărătorii cu amănuntul sunt foarte reticenți în a cumpăra astfel de struguri.
 
Totuși, potrivit observațiilor specialiștilor din asociațiile viticole, ponderea strugurilor comerciali afectați de făinare va fi relativ mică. În general, calitatea strugurilor din Moldova va fi medie sau peste medie. Principalele dezavantaje includ doar dimensiunile relativ mici ale ciorchinilor, dar numai la fermele care cultivă struguri fără irigare, mai ales dacă încărcătura culturilor nu a fost normată.
 

Primul lot de struguri din Moldova a ajuns în Mongolia

De săptămâna trecută unele ferme și comercianți au început să exporte struguri. Strugurii din prima recoltă de calitate medie sunt achiziționați cu 7-8 lei. Asta poate fi considerată o ofertă de preț bună pentru un astfel de produs. Strugurii din Moldova sunt exportați, în principal, în țările UE, precum Polonia, România și Letonia. Primul lot de struguri din Moldova a ajuns deja chiar și în îndepărtata Mongolie. Probabil că au început și livrările acestui produs pe piața rusă.
 
Practic nu există oferte de struguri din soiul „Moldova” pe „piața proaspătă” internă a Moldovei. Totuși, cu un an mai devreme, primele cantități angro de struguri din acest soi au ieșit în vânzare abia la începutul lunii octombrie, la prețuri începând de la 8 lei pe kg. Cel mai des, sezonul de vânzare a strugurilor „Moldova” pe piețele angro din țară începe în jurul datei de 20 septembrie, iar prețurile încep de la 7-8 lei.
 
Sursa: EastFruit
loading ...