INOVAȚIE ÎN VINIFICAȚIE: Platforma Re.Wine, testată de producătorii de vin

07 nov 2024
Agricultura regenerativă reprezintă o abordare inovativă care transformă sectorul vinicol și contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Cultivarea regenerativă a viței-de-vie reface și îmbunătățește sănătatea solului, remediază daunele provocate în ultimele decenii de practicile agricole convenționale, facilitând soluționarea problemelor legate de schimbările climatice. Prin implementarea unor principii care îmbunătățesc biodiversitatea solului sunt create în mod natural, așa numitele „servicii ecosistemice”.
 
Din această toamnă, producătorii de vin, struguri de masă și alți actori interesați de industria vinicolă pot monitoriza, în timp real, nivelul și calitatea practicilor de agricultură regenerativă utilizate în cultivarea viței-de-vie, prin intermediul platformei Re.Wine.
 
Metodele de cultivare a viței-de-vie se modifică pe măsură ce temperaturile cresc, iar iernile tot mai blânde perturbă ciclul natural al viței-de-vie, afectând starea de repaus vegetativ și rezistența la îngheț a plantei. Acest lucru modifică echilibrul dintre zahăr și acizi, esențial pentru calitatea vinului, susține Pavel Juruš, fondatorul și directorul Big Terra.
 

Ce este platforma Re.Wine: Avantaje pentru fermieri

Plaforma Re.Wine vine să îmbunătățească calitatea datelor disponibile în lanțul valoric viticol și să ofere informații despre climă și mediu, sporind reziliența fermierilor la schimbările climatice.
 


Platforma include informații despre fenomene și evenimente meteorologice care sunt esențiale pentru adaptabilitatea soiurilor de struguri și gestionarea culturilor. De asemenea, sunt disponibile date despre calitatea nivelului de captare a carbonului în sol într-o anumită podgorie, cum ar fi la începutul, mijlocul și sfârșitul sezonului, starea vegetației într-un anumit moment, valoarea minimă (indicator relevant pentru sănătatea viței-de-vie), precum și gradul de coacere și degradare naturală, prin pierderea texturii și aromei strugurilor etc.
 
Utilizatorii pot vizualiza în timp real podgoriile, verificând dacă datele obținute cu ajutorul sateliților coincid cu practicile de captare a carbonului în sol implementate în realitate. În același timp, platforma este utilă pentru toți cei implicați în industria vinicolă, de la producători la distribuitori și consumatori. Aceștia pot accesa diferite tipuri de rapoarte și utiliza instrumente suplimentare, precum eșantionarea și cartografierea solului cu ajutorul satelitului.
 
Pentru micii producători de vin, așa cum suntem noi, platforma Re.Wine marchează o nouă etapă de colectare, analiză și diseminare accesibilă a datelor în domeniul agriculturii. De asemenea, acest lucru ne permite să demonstrăm statutul de producător bio, nu doar prin verificări sporadice, dar în timp real. Datele generate pot fi utilizate în tot lanțul valoric viticol, până la consumatorul final, prin integrarea acestora în materialele de comunicare și marketing, a declarat Nicolae Tronciu, fondatorul Cramei Tronciu, una dintre vinăriile care testează platforma, alături de Gogu, Unicorn Estate și Crama Domnească.


 
Obiectivul proiectului-pilot este să asigure că soluția de viticultură regenerativă propusă este scalabilă pentru numeroase podgorii din Moldova. Mai mult, Re.Wine îi va sprijini pe fermierii care doresc să practice o viticultură durabilă atât din punct de vedere ecologic, cât și economic. Ne dorim ca platforma Re.Wine să fie atractivă nu doar pentru fermieri, ci și pentru toți cei implicați în industria vinicolă, de la producători la distribuitori și consumatori, susține Constantin Ojog, directorul Asociației Naționale pentru Dezvoltare Rurală (ACSA).
 
Platforma Re.Wine a fost dezvoltată cu susținerea Fondului Ceh pentru Inovații, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.
loading ...