KARA GANI, FILOSOFIA VINULUI GĂGĂUZ. Ce ne așteaptă dacă vizităm crama și unde sunt exportate vinurile din Vulcănești

26 jul 2021
Tot mai mulți turiști locali aleg să viziteze micile vinării din țară, lucru care a fost generat de pandemia Covid-19. Unul dintre aceste localuri este și Kara Gani din Vulcănești, Cahul pe care, dacă ajungi să îl cunoști, poți afirma că ai gustat din filosofia vinului găgăuz și ospitalitatea acestor oameni. Larisa Cerven, directoare vinăriei Kara Gani, a declarat că anul 2021 este în care observă un interes sporit din partea turiștilor locali.

„Înainte de pandemie ne vizitau în mare parte turiști străini, iar acum urmărim tendință de creștere a fluxului turiștilor locali și suntem extrem de fericiți că moldovenii aleg să ne treacă pragul pentru a descoperi vinul nostru”, susține directoarea vinăriei Kara Gani. Combinarea producerii vinului cu potențialul turistic al regiunii e un pas sigur spre dezvoltarea unor afaceri durabile.

Anume din acest considerent, vinăria Kara Gani, susținută de USAID, după lansarea sălii de degustare și a muzeului familiei, a deschis un restaurant cu bucătărie tradițională.

„Noi producem vin în cantități mici și este foarte important ca fiecare consumator să cunoască vinul Kara Gani la vinărie, mai aproape de istoria și de cultura regiunii, pentru a descoperi „accentul găgăuz”, afirmă proprietarii Kara Gani. Experiența vinăriei Kara Gani a fost prezentată altor mici producători de vinuri în cadrul unei vizite de studiu organizată recent de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). În curând și un mic hotel Vinăria Kara Gani planifică să deschidă și un mic hotel.

Între timp, mica vinărie continuă să își diversifice spectrul de produse.

„Ne mândrim cu vinurile roșii seci din seria Ciotra, pe care noi le avem în trei opțiuni: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră și cupajul de Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră. Sunt cartea noastră de vizită, premiate la concursuri internaționale”, susține Larisa Cerven. Datorită gustului deosebit al vinurilor Kara Gani, acestea au ajuns să fie exportate în Marea Britanie și în Japonia.

Vinurile Kara Gani sunt produse în regiunea cu Indicația Geografică Protejată Valul lui Traian. Pentru că în ultimul timp consumătorii sunt tot mai interesați de modul sănătos de viață, vinăria a decis să înceapă producerea vinurilor organice.
loading ...