CE LUCRĂRI EFECTUĂM LA VIŢA-DE-VIE TOAMNA PENTRU A OBȚINE O RECOLTĂ BOGATĂ?

30 aug 2023
Cei care se ocupă cu cultivarea strugurilor știu ce se face la viţa-de-vie în lunile septembrie şi octombrie. Dar, dacă ești începător în acest domeniu, avem pentru tine sfaturi pentru a asigura o producţie bogată de struguri.

Sezonul de tăiere al viței-de-vie

Principalul sezon de tăiere pentru viţa-de-vie este la începutul iernii. Dar aceasta are nevoie de tăiere și întreținere regulată pe tot parcursul sezonului de creștere pentru a o menține controlabilă și productivă.

Cele două sisteme principale de tăiere sunt sistemul Guyot și sistemul cu tijă și pinteni, denumit cordon. Principala perioadă de tăiere este la începutul iernii, sfârșitul lunii noiembrie sau decembrie.

Dacă se taie mai târziu, viţa-de-vie poate sângera seva, slăbind planta. Îngrădirea și ciupirea lăstarilor noi, precum și rărirea fructelor, se efectuează primăvara și vara.

Sistemul Guyot: Acest sistem de formare are fie unul, fie două brațe de rod care cresc din tulpina principală. Se utilizează pentru viţa-de-vie cultivată în aer liber, fie că este vorba de viţă-de-vie de desert sau de vin.

Sistemul cu tijă și pinten (cordon): Acest sistem este utilizat de obicei pentru viţa-de-vie de interior sau în sere, precum și pentru cultivarea strugurilor lipiți de pereți.
 

Ce se face la viţa-de-vie în septembrie şi octombrie

Odată cu venirea lunii septembrie anumite soiuri de struguri sunt la momentul cel mai propice de a fi culeși. Așadar, în septembrie, în funcție de soiuri, strugurii de masă și cei de vin se vor culege.

În cazul în care aveții cele două soiuri, roșii și albi, primii vor fi culeși cei roși, urmând apoi și cei albi. Dacă vorbim de soiurle aromate pentru vin, acestea se culeg cu cel puțin 10 zile, după ce îi culegem pe cei roșii.

Cât despre luna octombrie, acum este momentul în care se face arătura de toamnă, când se aplică îngrășămintele organice. Este vorba de acele îngrășăminte cu sare fosfatică și superfosfat.

Tot în octombrie fermierii vor desprinde coardele de pe araci și de pe cepii de siguranță. Cepii de siguranță se găsesc pe butucii pe forme înalte și semiînalte.
 

Ce trebuie să faci dacă temperaturile sunt prea reci în luna septembrie?

Experții recomandă ca fermierii să practice desfrunzitul parțial în luna septembrie dacă este prea rece. Această practică este recomandată în special în regiunile cu o toamnă rece și mai ales în cazul soiurilor vii cu frunziș bogat ori cele de calitate superioară care sunt mai sensibile la mucegai.

Procesul asigură strugurilor mai multă lumină și astfel o coacere uniformă chiar în perioada în care trebuie să iasă în față și să strălucească.
 
Soiuri de viță-de-vie rezistente la ger
  • Nero – soi rezistent cu valorificare dublă (de masă și de vin), nivel ridicat de antioxidanți;
  • Palatina – rezistent la ger și mediu rezistent la secetă; nu este sensibil față de boli;
  • Muscat de Poloske – este foarte rezistent la micoze, boabele nu putrezesc; se poate cultiva și fără tratamente;
  • Bianca – ideală pentru cultura ecologică; foarte rezistent la îngheț, sensibil la secetă; nu este sensibil la făinare și putregai; vinul are un buchet discret, bogat în arome;
  • Cabernet Sauvignon – nu este sensibil la secetă, rezistă bine la îngheț; soi cu vigoare mijlocie;
  • Viță-de-vie Victoria – ideală pentru spații limitate; rezistă bine la ger și la secetă; sensibilitatea la boli este mijlocie;
  • Moldova – rezistă fără probleme iarna la temperaturi de până la – 22 grade, fapt care permite conducerea pe bolte, pergole, tulpini înalte; rezistent la majoritatea bolilor viței de vie, prezentând sensibilitate doar la făinare;
  • Chasselas rose – soi cu rezistență remarcabilă la îngheț, cu un conținut ridicat de zaharuri.
 Sursa: Playtech.ro
loading ...