MANA VIȚEI DE VIE N-A CRUȚAT ÎN ACEST AN NICIO PLANTAȚIE. Analiza expertului în viticultură Vitalie Cebanu

12 aug 2021
Prognozele specialiștilor privind recolta de struguri din acest an nu sunt deloc optimiste, chiar dacă oficialii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIE) anunțau chiar ieri că vom avea mai multă roadă decât anul trecut. Ploile au generat condiții prielnice dezvoltării bolilor sezoniere la cultura viței de vie, motiv din care o bună parte din recoltă s-a uscat înainte de a se coace. Cea mai periculoasă din această listă este mana viței de vie, cunoscută și sub numele de mucegaiul de viță de vie.

AGROMEDIA a solicitat opinia doctorului în agricultură, expertului în viticultură din cadrul Institutului Naţional de Viticultură și Vinificaţie (INVV), Vitalie Cebanu, care a menționat că această maladie nu a cruțat nicio plantație, cuibărindu-se mai ales în cele netratate la timp sau abandonate.Se manifestă pretudindeni, mai ales în plantațiile netratate

„Ploile din acest an au creat condiții extrem de favorabile pentru dezvoltarea bolilor sezoniere, iar principala care provoacă pierderi colosale în viile netratate și neîngrijite este mana viței de vie. Se manifestă de pretudindeni și e activă începând de la creșterea lăstarilor și pe tot parcursul vegetației. Dacă vorbim de podgoriile netratate, roada s-a pierdut definitiv”, a menționat dl Cebanu.

Potrivit doctorului în agricultură, mana s-a dezvoltat uniform, indiferent de zone.

„E o ciupercă microscopică și are nevoie de umiditate înaltă pentru a evolua. Mana are mai multe forme de manifestare, ea apare inițial pe frunze ca niște pete uleioase. După care pe partea dosală a frunzei apare o pată albuie care trece și la inflorescență și la struguri și-i seacă definitiv. Capătă o formă de putregai brun, afectând unele bobițe care se învinețesc și se usucă”, a relatat expertul în viticultură.

Dl Cebanu a explicat că, din păcate, metodele de combatere a acestei boli sunt doar preventive.

„Aplicăm tratamente în conformitate cu recomandările elaborate în cadrul INVV și primul tratament se efectuează la sfârșitul primei incubații. Boala are o perioadă de incubație – începe din  momentul infectării și variază de la patru până la zece și mai multe zile. Cea mai scurtă perioadă e de 4-5 zile. Ea poate fi stagnată doar în condițiile în care apare seceta, frunzele nu sunt umede și nu apar picături de apă pe cultură. Dacă frunzele la cultura viței de vie sunt tratate, ciuperca nu poate pătrunde. Există și soiuri rezistente care nu vor fi afectate, acestea au gene de-ale viței de vie americane care generează rezistența. Soiul Moldova își pierde din rezistență, cu părere de rău, a devenit foarte sensibil”, a subliniat dl Cebanu.

Mana e de vină că nu vom avea recoltă

Sursa a reliefat că mana este principala explicație a faptului că vom avea în acest an o recoltă mai mică de struguri. Potrivit lui, aproape toate plantațiile au graduri diferite de afectare, în funcție de nivelul de îngrijire și de aplicare a tratamentelor.

„Dacă schema de tratament cu fitosanitare s-a respectat întocmai, avem practic 100% combatere, dar la plantațiile unde tratamentele fitosanitare n-a fost posibil de aplicat și s-a întârziat, avem pierderi de la 20 până la 100 %. Este vorba de cele abandonate, cele tratate necorespunzător înregistrează afectări de la 30 și chiar 80 %.
În cea mai bună situație se află întreprinderile mari, așa cum sunt Migdal-P, Sălcuța Vin, Cricova, unde se acordă atenție deosebită. Acolo  avem unele sectoare protejate sută la sută, dar în parcelele unde nu s-a reușit tratarea la timp – e suficient odată să fi întârziat cu 10-12 zile –jumate din recoltă e distrusă”,
ne-a relatat expertul din cadrul INVV.

Dl Cebanu a mai precizat că mana a afectat toate soiurile, fie că sunt de masă sau tehnice. Cele rezistente - avem 80 soiuri europene cu rezistență la mană -  sunt încă noi și doar 10-15 dintre ele plantate pe podgoriile noastre.  

O altă boală care este foarte frecventă deja de mai multe decenii e făinarea viței de vie și prezintă în acest an un pericol foarte mare, se dezvoltă la soiurile sensibile, precum Chardonnay, Pinot, Feteasca. În viile tratate necorespunzător făinarea poate provoca pierderi totale de struguri. Printre bolile viței de vie din acest an este și pătarea neagră, excorioza, o boală mai rară, dar destul de frecventă acum, pe care o găsim în toate plantațiile pornind de la înflorirea culturii.


poza:agromedia.md
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

BUTOAIELE PRODUSE ÎN MOLDOVA AU AJUNS TOCMAI ÎN SPANIA! Istoria de succes a lui Igor Severin

20 jan 2022

ELIZAVETA BREAHNĂ, DIRECTOR ONVV: Avem cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. În domeniul vitinicol activează 150 mii persoane

19 jan 2022

DOMENIILE PANĂ, AFACEREA DE FAMILIE CU GUST AUTENTIC. Vinificatorul Nicolae Minciună și istoria lui de succes

17 jan 2022

VINIFICATORIII DIN MOLDOVA VOR FI VIZITAȚI DE PARTENERII FRANCEZI. Detalii de la webinarul PartnersInWine

13 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022

MANA VIȚEI DE VIE N-A CRUȚAT ÎN ACEST AN NICIO PLANTAȚIE. Analiza expertului în viticultură Vitalie Cebanu

MANA VIȚEI DE VIE N-A CRUȚAT ÎN ACEST AN NICIO PLANTAȚIE

Analiza expertului în viticultură Vitalie Cebanu

MANA VIȚEI DE VIE N-A CRUȚAT ÎN ACEST AN NICIO PLANTAȚIE. Analiza expertului în viticultură Vitalie Cebanu

loading ...