Vin de autor, produs din struguri culeși târziu, fără utilizarea teascului, folosind pentru prelucrare doar cei aproximativ 450 litri de răvac pur, obținut de la o tonă de struguri, apoi, vinificat și păstrat la temperaturi joase, pentru a evita tratarea exagerată cu sulfiți - acesta ar fi secretul unui vin bun și tehnologia de producere la vinăria ETNOVIN.
ETNOVIN este o vinărie de familie din orașul Cricova, care produce vinuri de autor de calitate superioară din soiuri autohtone și europene. Vinificatorul și cel care își cunoaște vinul în toate nuanțele sale, de la zdrobirea strugurilor până la buteliile cu licori bahice irepetabile este Mihai Măciucă – oenolog cu studii și experiență de 40 de ani în domeniu, expert-degustator în produse vinicole.
Experiența vastă în domeniu, „îl obligă” oarecum să vină în fața consumatorului cu un produs de cea mai înaltă calitate. Astfel, având la mână toate secretele tehnologice, reușește să scoată pe piață vinuri unice.
Am numit întreprinderea ETNOVIN deoarece am revenit la tehnologiile etnice, cum erau pe timpuri. După mine, tehnologiile moderne din ultimul timp – barique-ul, adaosurile, schimbă cumva natura vinului și, în calitate de degustator internațional, se întâmpla să nu pot aprecia din ce soi a fost produs vinul.
Toate vinurile le produc din monosoi, nu fac cupaj, sepaj. La întreprindere, nu am pres sau teasc, producem vinurile doar din ceea ce se scurge din ravac.
Un alt specific, de regulă, vara, vinurile sunt tratate cu sulfiți. De asemenea, în perioada caldă, vinurile își pierd din aromă. Pentru a evita aceste aspecte, pompez vinul într-o cameră frigorifică, la temperatura de -3 grade Celsius, tot la această temperatură îl păstrez și îl îmbuteliez. Astfel, vinul ajunge la consumator cu aromă puternică, integru și expresiv, ne-a mărturisit Mihai Măciucă.
Primele vinuri sub marca ETNOVIN au fost produse în 2018 și îmbuteliate în 2019. Însă cumva, din cauza pandemiei, nu a fost posibilă promovarea acestora. Acest tip de vin necesită promovare, oamenii trebuie să guste, să se convingă de proprietățile unice ale vinului, mai spune vinificatorul.
Producem o gamă variată de vinuri: seci, albe rose, dulci, ice wine, dar în cantități mici, în jur de 2, 3 mii de sticle de fiecare tip de vin. Strugurii îi cumpăr din diferite zone precum Burlacu, raionul Cahul, Zolotievca, raionul Anenii Noi, Plopi, raionul Cantemir, de la Ștefan Vodă. Merg personal în câmp, aleg foarte minuțios strugurii după calitatea acestora. Iar pentru a păstra aromele proaspete și a obține calități unice, strugurii sunt culeși toamna târziu, dar dimineața devreme, în lădițe de 5-7 kg, evitând astfel strivirea și oxidarea acestora, spune vinificatorul.
Vinăria se laudă și cu un produs inedit: MIEREA URSULUI, este unicul ice wine din lume din soiul autohton Fetească Regală, pentru care, de la o tonă de struguri se obțin circa 300 litri de vin de gheață.
Suntem pentru calitățile rarisime și inconfundabile ale vinului, iar vinurile produse din soiuri autohtone și europene de struguri posedă însușiri organoleptice irepetabile.
Am vinificat și soiul Legenda, care este unul nou, creat de Institutul Național al Viei și Vinului. Mai am un vin fără sulfiți și nefiltrat CIULEANDRA, precizează Mihai Măciucă.
De asemenea, vinificatorul tinde să promoveze mica vinărie de familie și ca destinație turistică. Primesc vizitatorii dornici de a descoperi cum se produc vinurile de autor. Mai muncesc încă la capitolul infrastructură, din acest motiv, ar prefera să fie anunțați din timp de către turiști. Vinurile ETNOVIN pot fi degustate și cumpărate și la târgurile de weekend din Capitală. Acolo Mihai Măciucă este prezent pentru a interacționa cu consumatorii și a le prezenta povestea din spatele vinurilor sale.