PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022
Crește peste 130 soiuri de struguri, deține certificatul GLOBALG.A.P. și este primul viticultor care a implementat sistemul Gable. Este vorba despre agricultorul Petru Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul, omul care știe despre viticultură tot, iar cunoștințele sunt justificate atât de diploma în domeniul agricol, cât și de experiența de peste 20 de ani în cultivarea viței de vie.
 
Într-un interviu acordat Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), dl Mihov, specialist în agronomie și proprietarul companiei „Terra Vitis”, spune că a început să experimenteze cu soiurile și formele de conducere a butucilor.
 
„Avem peste 130 soiuri în colecție, soiuri care se coc mai devreme, de coacere medie și care se coc mai târziu. Avem soiuri autohtone multe, dar și de pe tot globul pământesc. Avem din Asia, California, Ucraina, Turcia, Italia. Le-am colecționat ca să le vedem cum sunt, dar și să le arătăm altora, să îi provocăm să colecționeze și ei. Problema constă în faptul că multe soiuri, care sunt de proveniență străină, nu rezistă la condițiile noastre”, povestește antreprenorul de top din zona de sud a țării. 
 
Dl Mihov recunoaște că a avut situații când n-a reușit să îmblânzească anumite soiuri.
 
„S-a întâmplat cu majoritatea dintre acelea care nu le-am fi putut pune într-o plantație comercială. Avem nevoie ca strugurii să fie gustoși și frumoși, dar și să se transporte la distanțe mari, să fie rezistenți la condițiile climaterice, mai ales la temperaturile joase, care sunt la noi iarna, uneori. 
 
Ca să pătrunzi pe piață cu un soi nou, este nevoie ca să fie recunoscut de consumator, dar nu prea multe dintre acestea sunt populare. Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri de culoarea roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și soiuri de culoare alba”, spune el.
 
 În primăvară va certifica o plantație de cireșe și pere
 
Producția de la „Terra Vitis” este comercializată și pe piața locală, dar și „acolo unde ne dau bani: în Federația Rusă, în România, Polonia, Franța.
Deja de trei ani suntem deținătorii certificatului și la primăvară ne dorim să certificăm o plantație de cireșe și pere. În primul rând, certificatul ne responsabilizează pe noi. În al doilea rând, foarte multe cunoștințe le transmitem și angajaților noștri. Vrem ca peste câțiva ani să devenim cât mai puțin dependenți de factorul climatic. Adică să punem plasa anti-grindină, anti-ploaie, să găsim cumpărători fideli. Tot pentru a ne obține independența am construit frigiderul ca să putem păstra marfa”,
relatează agricultorul.
 
Petru Mihov a fost gazda unei vizite de studiu, dedicată tinerilor viticultori din raionul Cantemir. Acesta a oferit informații despre tehnologii de cultivare, irigare, dar și exportul fructelor. Evenimentul a fost inițiat de Organizația Regională FARM, de la Cantemir în cadrul proiectului We Effect.  
 
 
 
 
loading ...