PLANIFICAREA PRODUCȚIEI ȘI A EXPORTULUI DE STRUGURI DE MASĂ ÎN SEZONUL 2022 – 23. Seminar informativ pentru viticultorii din țară

02 jun 2022
Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul cu suportul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” organizează marți, 7 iunie un seminar informativ pentru viticultori. Vor fi puse în discuție problemele cu care s-au confruntat producătorii de struguri de masă în sezonul trecut, care au fost motivele nereușitelor și cum pot fi acestea evitate.

Vom face o retrospectivă a anului trecut. Nu prea au mers niște lucruri și am vrea să vedem care sunt motivele și cum le putem evita. De exemplu, situația fitosanitară. Anul trecut, am scăpat bolile în plantații. Din cauza condițiilor meteo, am fost în întârziere cu lucrările de la sfârșitul sezonului cu aproximativ 2 săptămâni, în comparație cu media multianuală. Poama nu s-a copt așa cum ar fi trebuit. Motive sunt diverse. Obiective: condiții meteo nefavorabile, subiective: atitudinea viticultorilor care au avut unele scăpări în tehnologie, a declarat pentru Agromedia, Sergiu Tutovan, președintele Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul.

De asemenea, la eveniment, vor fi prezenți experți și specialiști care vor informa viticultorii despre operațiunile tehnologice în vița-de-vie, procesul de fertilizare și fertigare a plantațiilor viticole protecția plantațiilor în perioada pre floare – pre recoltare.

Vom vorbi despre elementele tehnologice care ar putea să ne ajute să îmbunătățim calitatea strugurilor; despre ce lucrări trebuie executate în vie în această perioadă; cum protejăm plantațiile de boli și dăunători, a menționat Sergiu Tutovan.

De asemenea, vor fi puse în discuție perspectivele anului curent: piața de desfacere, cerințe de calitate, standarde internaționale, etc.

Deocamdată, anul acesta, pare să meargă nu rău, dar ne așteptăm la dificultăți în procesul de exportare a strugurilor, întrucât piața principală de desfacere era Rusia, Belarus, Ucraina. Anul acesta, sigur că va trebui să ne orientăm spre Occident, Europa și alte țări. Dar pentru asta, va fi nevoie de respectat mai strict tehnologiile de cultivare pentru a obține struguri de calitate înaltă. Poama bună, calitativă întotdeauna s-a vândut la preț bun.  
Mai mult, pentru a putea accesa piața occidentală trebuie să fim atenți la reziduuri și produsele fitosanitare utilizate, a specificat Sergiu Tutovan.  

Seminarul va avea loc în satul Șișcani, raionul Nisporeni, în data de 7 iunie, ora 10. La eveniment, sunt invitați viticultorii din toate raioanele țării. Accesul la seminar este gratuit.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PERICOL DE DEZVOLTARE A FĂINĂRII LA VIȚA-DE-VIE! Serghei Tutovan: „Este o ciupercă mai periculoasă decât își imaginează viticultorii”

27 jun 2022

O VINĂRIE A CONSTRUIT PRIMA STAȚIE DE TRATARE A APELOR REZIDUALE DIN MOLDOVA

17 jun 2022

MANA VIȚEI-DE-VIE: BOALA NR 1 DIN PODGORII. Cum aplicăm tratamentele, în funcție de perioada de dezvoltare?

15 jun 2022

ÎN PREMIERĂ, VINURILE MOLDOVENEȘTI FĂRĂ ALCOOL, PREMIATE CU AUR ÎN FRANȚA

13 jun 2022

SPECIALIȘTII PROGNOZEAZĂ O RECOLTĂ DE 100.000 DE TONE DE STRUGURI DE MASĂ ÎN ACEST AN

09 jun 2022

PLANIFICAREA PRODUCȚIEI ȘI A EXPORTULUI DE STRUGURI DE MASĂ ÎN SEZONUL 2022 – 23. Seminar informativ pentru viticultorii din țară

PLANIFICAREA PRODUCȚIEI ȘI A EXPORTULUI DE STRUGURI DE MASĂ ÎN SEZONUL 2022 – 23

Seminar informativ pentru viticultorii din țară

PLANIFICAREA PRODUCȚIEI ȘI A EXPORTULUI DE STRUGURI DE MASĂ ÎN SEZONUL 2022 – 23. Seminar informativ pentru viticultorii din țară

loading ...