Precipitațiile abundente și îndelungate din week-end au afectat calitatea strugurilor. Menționăm aici atât strugurii de masă, cât și cei pentru vin. Acolo unde nu s-a finalizat culesul, bobițele au crăpat, spun specialiștii și viticultorii.
Bobițele au crăpat indiferent de tehnologia de cultivare. Din păcate, perioada lungă în care apa s-a aflat pe struguri exact în timpul recoltării a dus la crăparea acestora. Au fost afectate atât recoltele din viile neprotejate, cât și din cele cu protecție. În plantațiile acoperite cu peliculă, din cauza ventilării insuficiente, a crescut umiditatea aerului și strugurii au fost afectați.
Sunt metode de redresare în anumite măsuri a situației, dar prețul strugurilor de masă cred că va fi afectat într-o anumită măsură. Strugurii destinați pentru păstrare cred că vor putea fi depozitați pentru o perioadă mai scurtă.
Important pentru strugurii pentru vin este recoltarea și prelucrarea cât mai rapidă, ca aceștia să nu putrezească, a declarat pentru AGROMEDIA, Serghei Tutovan, director executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă Cahul.
Gradul de afectare a strugurilor este diferit, în funcție de zonă, soi precum și alți factori, susține Viaceslav Grigorița, agronom în cadrul grupului Purcari.
Precipitațiile au fost abundente în ultimă săptămână. Am avut sectoare unde s-au înregistrat peste 100 de litri per metru pătrat, în special, în zona de Centru a țării. În aceste condiții, dacă vorbim de soiurile roșii care au mai rămas de recoltat, ca Malbec, Saperavi și altele, există unele riscuri de afectare a strugurilor, daca vor apărea crăpături ale bobițelor.
În prezent, situația este satisfăcătoare, iar scopul este să recoltăm în termen optim strugurii rămași și selectarea acestora cu grijă, astfel încât să asigurăm cea mai înaltă calitate. Ne străduim să asigurăm un proces bine gândit de recoltare, adaptat la diverse situații, astfel încât să obținem cel mai bun raport între scopurile propuse și rezultate.
La fel, un factor foarte important în procesul de asigurare a calității strugurilor este aplicarea corectă a tratamentelor fitosanitare, în termen potrivit. Totodată, un factor important în prevenirea unor eventuale boli la această etapă, mai ales după asemenea precipitații, este asigurarea unor lucrări manuale corecte din timp, precum aerisirea în zona strugurilor, asigurarea unui număr optim de struguri pe butuc și altele, pe care noi permanent le efectuăm, susține specialistul.
Potrivit datelor prezentate în cadrul unei ședințe desfășurate la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole pentru anul 2024 sunt estimate între 45 și 60 de mii de lei per hectar. Recolta din sezonul 2023-2024 este prognozată a fi cu 35% mai mică în comparație cu anul trecut. Unii viticultori raportează recolte și cu 50% mai mici.