POVESTEA VINULUI DE COACĂZE NEGRE PRODUS ÎN MOLDOVA. Au riscat investind într-o afacere absolut nouă, dar visează să devină un brand cu renume

10 aug 2022
Sunt primii și unicii producători ai unui produs inedit pentru Republica Moldova, dar foarte apreciat în țări precum: Franța, Germania, Italia - vinul din coacăze negre. Este vorba despre soții Gheorghe și Tatiana Bubucea, care au ajuns să producă vin de fructe dintr-o întâmplare, iar acum depun eforturi mari pentru a-și certifica și înregistra oficial licoarea pe cât de aromată și gustoasă, pe atât de benefică pentru sănătate.

Totul a început în 2015, când am decis să investim toate economiile noastre acumulate peste hotare într-o plantație de coacăză. Am ales aceste pomușoare pentru spectrul mare de beneficii pe care îl au. Chiar din primul an, am avut parte de o mare provocare: din cauza secetei, am pierdut 70% din plantație.

Nu am renunțat, anul următor, am instalat irigare prin picurare și am recoltat prima roadă, dar a urmat următoarea lovitură. La piața angro, ne ofereau prețul de 20 de lei/kg. Din principiu, am zis că nu o dăm pe un preț de nimic, totuși am muncit enorm. Ne-am întors cu producția acasă. Și pentru că este un produs perisabil, aveam la dispoziție o zi să decidem ce facem cu ea. Soțul a venit cu ideea să facem vin și am încercat.

Reacțiile prietenilor și tuturor celor care au gustat în acel an din vinul de coacăze negre au fost peste așteptări, am reușit să obținem un produs foarte gustos, a povestit pentru AGROMEDIA, Tatiana Bubucea.



Datorită încurajărilor și aprecierilor celor din jur, visul familiei Bubucea a început să prindă contur. Dar, drumul de la vinul pentru familie și prieteni, până la un produs comercial, frumos ambalat, promovat și comercializat pentru publicul larg nu a fost unul ușor. Antreprenorii au studiat mult, au investit în utilaje și tehnologii speciale, toate achiziționate din banii proprii. Pentru asta, nu au revenit definitiv acasă, așa cum și-ar fi dorit. Continuă să muncească peste hotare, iar banii câștigați, să îi investească în mica afacere.

Mie mi-a fost frică să las totul și să mă axez doar pe această afacere, văzând că nu aduce profit. Soțul însă a crezut și a muncit și muncește mult pentru a obține rezultate frumoase. El știe cu ce respiră plantația și tot el este responsabil și de producerea vinului.

Este complicat din punct de vedere financiar, dar încercăm să facem față. Filosofia noastră este: sau facem să fie bine, sau nu facem deloc. Ne străduim la maxim să oferim un produs calitativ. Am făcut la comandă un fermentator din inox. Am cumpărat butoaie din inox, dopuitor, tot de ce avem nevoie.

Până în prezent, am lucrat singuri, încercând și testând pentru a obține un rezultat bun. Am reușit pentru că am fost consecvenți în urmarea rețetei, pentru a obține același produs, cu aceleași calități gustative. Este un criteriu important pentru că consumatorul atunci când vine să cumpere un produs deja cunoscut, el știe deja ce vrea și acesta trebuie să corespundă așteptărilor, nu trebuie să dezamăgim. Acum, lucrăm deja cu tehnologii.



Visul cel mare al familiei Bubucea este să reușească să certifice oficial vinul de coacăze negre și să dezvolte cultura consumului acestui produs și în Moldova.

Vinificatorii de la noi spun că nu există vin de fructe, nu avem așa noțiune în legislație, cel puțin, în Republica Moldova. M-am ambiționat și am studiat foarte mult. Am ajuns să citesc multe studii și cercetări științifice din diferite țări. Am reușit să găsesc că în legislația mondială este această noțiune: vin de fructe. Nu este bine definit încă, dar este termenul cidru: vinul de măr.

Am început să batem la uși ca să înregistrăm vinul nostru de fructe. Cei de la ANSA nu ne-au putut ajuta, necunoscând produsul, domeniul, nu știau ce să ceară de la noi. După lungi căutări, am ajuns la Liviu Vacarciuc, doctor în științe, profesor universitar, care ne-a ajutat să elaborăm fișa tehnologică a vinului. Am dat probele necesare la analize și așteptăm certificarea vinului nostru de coacăze negre. Sperăm mult că în curând ne vom vedea visul realizat, spune cu mândrie Tatiana.



Acest vin pe lângă gustul rafinat cu arome pronunțate de coacăze oferă și un șir de beneficii: conținut bogat de fitonutrienți, antioxidanți și vitamine (vitamina C, B1, B5, B6, calciu, cupru, fosfor, mangan, magneziu și potasiu); betacarotenul, zeaxantina și criptoxantina sunt flavonoide conținute de coacăzele negre ce au beneficii miraculoase în ceea ce privește cancerul, bolile neurologice, inflamațiile sau procesul de îmbătrânire.

Vinul nostru este produs doar din boabe selecte, crescute fără tratamente chimice dăunătoare, iar pentru conservare folosim doar rachiul din coacăze, deci produsul nostru conține 0% sulfiți!

A fost riscant să investim toți banii într-un produs necunoscut, dar ne-am gândit că este și de perspectivă. Vinul totuși este un produs de nișă în Moldova, iar produsul pe care îl propunem noi este pe placul consumatorilor. Ne-au convins de asta cumpărătorii. Toți care l-au încercat, au revenit, aducând cu ei și rude, prieteni.

În Moldova, încă lucrăm la campania de promovare și educare a consumatorului pentru consumul acestui tip de vin, povestește Tatiana.

Mica afacere a soților Bubucea este una de familie, deocamdată, nu au angajați, îi ajută frații. Vinul de coacăze negre poate fi găsit și procurat doar la târgurile locale, nu se găsește în magazine, și costă 120 de lei pentru o sticlă. Tatiana și Gheorghe au speranțe mari, își doresc să mărească plantația lor de coacăză neagră, producția de vin, să devină un brand cunoscut și să iasă cu el și la export.

Le dorim succes!
loading ...