PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis

30 jul 2021
Producătorii de struguri de la Sud au participat la un seminar, organizat în câmp deschis de către Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Evenimentul s-a desfășurat în comuna Cealîc din raionul Taraclia, UTA Găgăuzia, transmite grt.md. Noile tehnologii au fost la ordinea de zi, iar sistemul pergola devine tot mai popular în rândul fermierilor.

Producătoarea Vera Iabanji a subliniat că tehnologia este destul de avantajoasă, pentru că strugurii sunt foarte comod de recoltat și au aerisire.

„E o coardă obișnuită pe care o avem fiecare în gospodărie, experții din domeniu au transformat-o în una industrială”, a spus fermiera, adăugând că ciorchinii iubesc aerul și soarele.



Sitemul pergola presupune amplasarea coardelor pe un acoperiș cu un unghi de înclinare de până la 25° față de înălțime. Vița de vie are o tulpină verticală cu 2-3 lăstari, prinși de suport și orientați spre centrul rândului. Există pergolul unic, cel mai frecvent folosit pe dealuri, și pergolul dublu, răspândit în principal pe teritoriile simple.

Dmitrii Mihov, doctor în științe agricole, a menționat trei probleme din domeniul viticulturii, ramura cea mai populară printre antreprenorii agricoli de la Sud. Este vorba de protejarea plantației, greutatea de pe butași și aprovizionarea cu apă, pe care fiecare fermier încearcă să le soluționeze prin diverse metode și tactici.

Serghei Tutovan, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri din Cahul a vorbit despre necesitatea protecției plantelor de diverse boli.

„E foarte important ca produsul fitosanitar utilizat să fie unul omologat și să respectăm perioada sa de acțiune. Consider că e mult mai grav să admitem cuibărirea unui agent patogen în plantație, el o va distruge. Încă nu e clar ce e mai nociv”, și-a argumentat poziția dl Tutovan.

Fermierul Grigorii Sabia și-a prezentat strategia de protecție atunci când e în criză de surse financiare.

„Noi creăm un sistem de protecție integrat și îl aplicăm doar în cazuri extreme. Așa că produsul nostru este mult mai natural decât cel din Europa”, a opinat dl Sabia.   

 
loading ...