PROGNOZE OPTIMISTE: Culturile au iernat bine, starea fitosanitară din vii este bună

09 mar 2023
Ion Borcilă lucrează 5.800 de hectare de teren agricol în raionul Florești. Pe jumătate dintre acestea cultivă cereale din grupa I: câte 1.300 de hectare de grâu, orz și rapiță, iar pe celelalte terenuri, fermierul va semăna porumb, floarea soarelui și soia. A început lucrările din acest an cu primele fertilizări, mai întâi la rapiță, ulterior la grâu și se pregătește deja pentru a doua etapă de administrare a îngrășămintelor la aceste cuturi și la orz. În pofida iernii fără zăpadă, semănăturile au iernat bine și sunt într-o stare foarte bună în prezent, spune fermierul.

În prezent, la nivel de 1 metru, avem cantitatea de umiditate necesară. În februarie, am avut precipitații de 25 mm, un factor favorabil, vedem mai departe cum va fi. Temperaturile pozitive favorizează apariția dăunătorilor. Pentru a monitoriza situația, am pus capcane. La rapiță, deocamdată nu avem, asta înseamnă că vom începe tratamentele puțin mai târziu, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Borcilă.

Culturile de toamnă sunt în stare bună și la sudul țării, dar acolo se simte lipsa umidității din sol. La intrarea în iarnă, grâul era în stadiul de înfrățire, rapița – de asemenea, în stadiul corespunzător perioadei, astfel, au trecut bine peste perioada rece a anului, povestește Andrei Covali, agronom șef la „Vinăria din Vale”.

Avem anul acesta 4.000 de hectare grâu, 300 de hectare orz și 50 de hectare de rapiță. Planificăm, de asemenea să semănăm 1.500 de hectare de floarea soarelui. Am avut iarna asta puțină zăpadă, dar suntem în așteptarea unor precipitații mai abundente. Am început lucrările în câmp deja. Am finalizat fertilizarea cu azot la rapiță și suntem în proces de fertilizare a grâului.

Ne așteptăm la un an bun, dar insuficiența de umiditate ne dă bătăi de cap atât la culturile de câmp, cât și la cele multianuale pe care le avem – 1,800 de hectare de viță-de-vie și 500 de hectare de livadă.

În prezent, la vița-de-vie starea este suficientă. Finalizăm lucrările de tăiere în uscat la soiurile tehnice, am făcut și analizele necesare. La soiurile de masă va mai dura puțin. Planificăm până vița începe procesul de „plângere” să încheiem și legatul. Starea fitosanitară este bună, spune agronomul.

Potrivit specialiștilor, în această primăvară, vița-de-vie este bine dezvoltată, masa lemnoasă este suficientă, iar situația fitosanitară este chiar mai bună decât în 2022. Cele mai mari ngrijorări sunt legate de rezervele insuficiente de umiditate, disponibile plantelor la nivelul 50-60 cm, în special, din regiunile din centrul țării.
loading ...