La „Sălcuța” SRL din raionul Căușeni încă de săptămâna trecută a început recoltarea strugurilor tehnici. Aici, pe o plantație de cca 500 ha, cresc soiurile albe Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Riesling, Traminer Roz și Feteasca Albă. Pe lângă ele, mai sunt cultivate și soiuri roșii, iar 20 ha sunt plantate cu soiul de masă Moldova.
Pinot Gris a fost deja strâns și transferat la Vinăria „Sălcuța”, unde urmează să devină un vin bun, de consum curent și poate chiar de Ziua Vinului angajații întreprinderii îl vor testa. Recoltarea varietății a început mai târziu decât de obicei și au dat startul cu Pinot Gris pentru că e primul soi care a avut cantitatea necesară de zahăr. De regulă, munca în vie începea pe la 28 august sau în primele zile ale lui septembrie, dar în acest an, din cauza ploii și a timpului răcoros, s-a cam întârziat.
O medie de 5-6 tone/la de Pinot Gris
Solicitat de AGROMEDIA, Andrei Gangan, agronomul întreprinderii agricole considerată una de top, a declarat că recolta de primul soi cultivat nu e cea mai bună. „Am obținut în medie cam 5-6 tone la hectar. Am observat însă un fenomen: avem 40 și ceva ha de Pinot Gris. De pe o anumită suprafață am recoltat peste 8 tone/ha, iar de pe șase abia de am ajuns la câte o tonă. Explicația e că în primăvară, când a început dezmuguritul, timpul a fost răcoros. Via a început a plânge, și într-o noapte am avut –2 grade Celsius. Mugurii au înghețat și butații afectați n-au mai rodit. Aceeași situație am avut și la plantația de Pinot Noir de pe terenul de 50 ha din satul Ucrainca: 20 ha au recoltă foarte bună, în timp ce restul vor da în jur de 500 kg per ha. A trecut un curent și a înghețat vița-de vie”, ne-a explicat dl Gangan.
Chiar dacă au combină, strugurii din soiurile albe sunt recoltați manual. „E recomandat, deoarece se oxidează repede. Combina ar strivi bobițele și ar curge mustul din ele care, odată expus la aer își schimbă culoarea și vinul nu va mai fi de calitate. Pentru cele roșii folosim combina, dar cred că vom începe să le strângem pe la mijlocul lui octombrie. Volumul e diferit, în funcție de ani. Au fost sezoane în care am adunat în medie 11 tone per ha, iar anul trecut nici la 7 tone nu am ajuns. Acum au fost ploi, dar seceta din anul trecut și înghețurile din primăvară au avut impact, lăstarii nu s-au dezvoltat, am schimbat tehnica de tăiere și cred că vom avea o medie ca și anul trecut. Toți strugurii merg la fabrică, unde se produce vinul”, a menționat agronomul.
Brațele de muncă, mai scumpe decât aurul
Și dacă tot adună recolta manual, e nevoie de brațe de muncă. Multe, ca să reușească, pentru că perioada de recoltare e direct proporțională cu numărul de oameni implicați în proces. „E mare nevoie de oameni. Avem și zilieri, și angajați, nu ne alintăm, pentru că e o criză foarte mare. De fapt, noi importăm brațe de muncă din alte localități aflate la zeci de kilometri de Sălcuța. Azi au lucrat 90, ieri au fost 110. Ne-ar mai trebui încă 50-60. Ieri și azi a fost mai complicat, pentru că am strâns roada în lăzi, e pentru vinul de top. După ne va fi mai simplu. Angajăm de unde găsim. Avem colegi care au recoltat pruna înaintea noastră, noi i-am ajutat cu oamenii noștri și ei ne-au dat oamenii lor. Muncitorii sunt plătiți diferit, în funcție de câte kg de struguri culeg. Dar ne costă cam 300 lei fiecare zilier”, ne-a spus Andrei Gangan.
Menționăm că în lume există peste 1 300 de soiuri de struguri de vin utilizate în producția comercială, dar doar aproximativ 100 din aceste soiuri constituie 75% din podgoriile de pe mapamond.