ȘASE VINURI DIN MOLDOVA S-AU CLASAT ÎN TOP 50 CELE MAI BUNE DIN LUME

18 oct 2023
Șase vinuri din Moldova s-au clasat în top 50 cele mai bune vinuri din lume, la prestigiosului concurs „Sélections Mondiales des Vins Canada”. Această realizare plasează Moldova pe harta mondială a vinului alături de țări cu o lungă tradiție viticolă, precum Franța și Italia.
 
Medalii de Grand Gold au fost obținute de vinurile: Piatra Alba (MIGDAL-P), Deleval Inspiration Dry White (Vinia Traian), 1827 Pinot Grigio de Purcari (Vinaria Purcari), 1827 Viorica de Purcari (Vinaria Purcari), Aurore Feteasca Regala (Fautor), și The Governor First Lady Rose (Castel Mimi). Aceste rezultate strălucite reflectă calitatea excepțională a vinurilor moldovenești și confirmă ascensiunea industriei viticole din Moldova.
 
La ediția din 2023 a concursului s-au prezentat peste 1.560 de vinuri din 26 de țări. „Sélections Mondiales des Vins Canada” este competiția internațională cu cea mai mare reprezentare a vinurilor europene în afara Europei, cu un total de 1045 de vinuri, reprezentând 67% din totalul vinurilor înscrise.
 
Organizată în Canada, în provincia Quebec, „Sélections Mondiales des Vins” este cea mai importantă competiție internațională de vinuri din America de Nord și printre cele mai renumite din lume, desfășurată sub patronajul VINOFED și al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).
 
Mostrele de vin sunt trimise spre evaluare de către un juriu profesionist. Scopul competiției este identificarea celor mai bune vinuri din diferite categorii după mai multe criterii oenologice pentru a le determina calitatea.
 
Responsabilitatea competiției este de a oferi condiții optime de degustare pentru ca juriul să poată întocmi un portret reprezentativ al vinului și să-l evalueze în consecință. Prin urmare, aceasta înseamnă:
 
  • depozitarea adecvată a vinurilor, pentru a respecta evoluția intensităților olfactive și gustative;
  • control riguros al temperaturii;
  • jurii formate dintr-o varietate de profesioniști: oenologi, jurnaliști, somelieri și cumpărători profesioniști.
 
La competiție, vinurile sunt premiate cu 4 tipuri de medalii, în funcție de numărul de puncte obținute:
  • Marea medalie de aur se acordă vinurilor care au obținut un punctaj de 93 de puncte sau mai mult.
  • Medalia de aur se acordă vinurilor care au obținut un punctaj de la 90 la 92 de puncte.
  • Medalia de argint se acordă vinurilor care au obţinut un punctaj de la 87 la 89 de puncte.
  • Medalia cu Premiul Juriului este acordată vinurilor care au obținut cel mai bun punctaj din țara lor.
 
 
loading ...