La ministerul agriculturii a fost convocată o ședință cu reprezentanții sectorului de procesare a strugurilor. Întrunirea a avut loc urmare a ședinței cu micii producători de struguri care declară că nu-și pot vinde roada la unitățile de procesare și că prețul oferit pentru un kilogram este prea mic.
De cealaltă parte, vinificatorii au menționat că, mulți producători de struguri oferă spre vânzare soiul „Moldova”, ce nu prezintă interes ca material vinicol, fiindcă se conțin concentrații semnificative de diglicozide, ce depășesc limitele legale stabilite de UE. Potrivit lor, soiul „Moldova” are o roadă bună, în medie 10 t/ha și că până la începutul războiului din Ucraina, tradițional, se bucura de cerere pe piața din CSI.
Totodată, procesatorii susțin că, în unele situații, calitatea strugurilor ar fi nesatisfăcătoare din cauza că viticultorii nu stabilesc perioada optimă de recoltare a strugurilor. Astfel, conținutul zahărului din struguri nu este suficient pentru producerea vinurilor. La fel, mai spun că stocurile de vin din fabrici încă nu au fost epuizate și că nu au spații pentru depozitarea unei noi producții, cauza fiind provocările legate de logistică pe arena exporturilor.
Vladimir Bolea a sugerat procesatorilor să stabilească relații contractuale, să fie identificat un model lucrativ de colaborare și să înlăture barierele în comunicare. Totodată, i-a îndemnat să înainteze propuneri pentru modificarea mecanismului de subvenționare la înfiinţarea plantaţiilor viticole.