SOIURI AUTOHTONE DE VIȚĂ DE VIE CULTIVATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

27 jan 2022
Vița de vie sau viticultura mereu a avut un rol important în economia Moldovei. De-a lungul timpului, agricultorii au fost interesați să îngrijească cât mai bine prin diferite metode tradiționale.

Vița-de-vie este un gen de plante liane din familia vitacee. Se cunosc 60-70 specii, răspândite în Europa Centrală și Europa de Sud, Asia și în America de Nord.Adoptarea primei Legi cu privire la vie și vin.  Pe globul pământesc există peste 20.000 soiuri de viță-de-vie de cultură. Vița-de-vie crește, se dezvoltă și rodește bine în zonele unde este climă caldă și temperată. În fosta Uniune Sovietică principalele raioane de cultivare a viței-de-vie erau Transcaucazia, Asia Mijlocie, Crimeea, Moldova.

Care sunt soiurile de struguri întâlniți în Republica Moldova.

Fetească Albă
Este un soi cultivat înainte de apariția filoxerei. A apărut ca variație clonală din soiul Fetească neagră în spațiul zonei Moldovei. Ocupă primul loc după suprafața constituită din 651.0 ha, inclusiv 370.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole.

Fetească Regală
Soi de struguri semi – aromat rezultat din hibridarea naturală dintre soiurile Fetească Albă și Grasa de Cotnari. Soiul a fost identificat în jurul anilor 1920. Acest soi, ocupată în Republica Moldova ocupă locul doi după suprafața constituită din 299.0 ha, inclusiv 72.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole.

Fetească Neagră
Cu o istorie de peste 2000 de ani, acest soi își are originile din valea râului Prut din zona de sud-vest a Moldovei. Acest soi ocupă locul trei după suprafața constituită din 242.0 ha, inclusiv 54.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole.

Rară Neagră
Datele științifice demonstrează, că soiul Rară neagră se cultiva din vremuri străvechi în multe localități din Moldova. Printre vinurile preferate ale lui Ștefan cel Mare se afla și vinul din acest soi produs la Nicorești (actualmente Galați). Ocupă locul 4 după suprafață și constituie – 102.0 ha, inclusiv 24.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole.

Legenda
Acest soi de strugure a fost creat de Institutul Național de Viticultură și Vinificație a R. Moldova, anul 1975. Conform datelor neoficilae înregistrate suprafața ocupată în Republica Moldova constituie 10 ha.

Viorica
Soiul Viorica este catalogat drept un soi aromat. Părinții Vioricăi sunt un hibrid interspecific de origine franceză – Seibel 13-666 (matern), iar cel patern e un soi italian considerat un Muscat roșu – Aleatico. Soiul Viorica ocupă o suprafață de 95 ha în Republica Moldova. Soiul Viorica poate fi confundat cu denumirea unui cupaj de vin din perioada sovietică format din Fetească Albă, Rkațiteli, Riesling și Cabernet Sauvignon.

Codrinschi
Soiul Codrinschi a fost creat în anii 1955-1975 de către savanții moldoveni prin încrucișarea soiului Cabernet Sauvignon și Rara Neagră. Suprafața pe care o ocupă în Republica Moldova este de 152.9 ha. Vinul Codrinschii dezvoltă arome de fructe negre coapte, dulci cum ar fi: cireșe, mure și coacăză neagră, dublate de note florale, violete și frunze uscate.

Alb de Onițcani
A fost obținut prin polenizarea soiului Cili Chiuliabi (soi de struguri din Dagestan) cu un mix de polen de Sao Villar 20-336 X Seianeț 244 (descendentul nr.2 a soiului Pinot Blanc în anul 1960. Alb de Onițcani a fost obținut de un grup de cercetători de la Institutul Agricol din Chișinău și Institutul de Cercetări Științifice în Viticultură și Vinificație al Asociației Științifice de producere Vierul.
Alb de Onițcani ocupă o suprafață de 242.6 ha în Republica Moldova. Alb de Onițcan s-a folosit mai mult pentru producerea distilatelor, în urma schimbărilor climatice se produc vinuri seci de o calitate bună.

Riton
Soiul Riton a fost confirmată de autorități în anul 2000. Acest soi este constituit din unul din părinți Villard Blanc – un hibrid interspecific francez, creat de horticultorul Bertille Seyve cu scopul de a rezista unor boli criptogamice. Acesta este un soi de selecție nouă, cel mai tânăr, mai puțin cercetat, dar cu potențial.

Riton ocupă o suprafață de 174.5 ha, în Republica Moldova. Vinurile liniștite din soiul Riton au un caracter plin, cu o prospețime revigorantă, minerală.
 
sursa: wineofmoldova.com
loading ...