SOIURI DE STRUGURI FĂRĂ SÂMBURI POPULARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

06 jan 2025
Strugurii fără sâmburi sau soiurile apirene găzduiește una dintre tendințele dominante pe piața europeană, fiind preferate de consumatori datorită versatilității lor. Acești struguri sunt ideali atât pentru consumul proaspăt, cât și pentru producția de stafide. Iată câteva dintre cele mai cerute soiuri de struguri fără sâmburi și caracteristicile lor:
 

Soiuri de struguri fără sâmburi: Crimson Seedless

Crimson Seedless este un soi de struguri de masă fără sâmburi, caracterizat prin proprietăți și aspect unic, care îl face popular printre consumatori. Greutatea unui ciorchine (având formă de piramidă) ajunge la 500-600 de grame, un bob cântărind 4-5 grame. Boabele sunt alungite, de un roșu intens și au un gust excelent, conținând 17,5% zahăr.
 
Acest soi are anumite avantaje comerciale, chiar și pe plan internațional, datorită longevității la depozitare și toleranței ridicate la transport. Epoca de maturare a strugurilor este luna septembrie.


 

Soiuri de struguri fără sâmburi: Regal Seedless

Regal Seedless  este un soi de viță de vie nobilă, originar din Africa de Sud, perfect pentru consum în formă proaspătă. Greutatea medie a unui ciorchine poate fi de 700-900 de grame, având boabe de culoare verde-gălbui, cu o textură crocantă și gust dulce dulci și o cantitate de zahăr în proporție de 15%.
 
Perioada de maturare se desfășoară de la jumătatea și până la finalul lunii august. Acest soi, pe lângă aspectul atractiv pentru care este ales, are o toleranță foarte bună la transport pe distanțe lungi.


 

Soiuri de struguri fără sâmburi: Thompson Seedless (Sultanina)

Sultanina Albă  este un soi stenospermocarpic (semințele nu se dezvoltă complet), cu rudimente de sâmburi, din viță de vie nobilă, originar din Turcia și Iran și care poate fi folosit pentru stafide și consum în stare proaspătă.
 
Boabele sunt mijlocii, ovale, cu pieliță galbenă, acoperită cu pruină, iar miezul este consistent, crocant, nearomat. Greutatea unui cirochine de struguri din soiul Sultanină Albă ajunge la 400 de grame și are un conținut de 16% zahăr și aciditate de 3,2%. Epoca de maturare este medie spre târzie. Vița de vie vine în formă sau tip Guyot, la tăiere de 5-7 ochi, fie coarde lungi de 12-14 ochi. Se pot obține producții de 10-15 tone/ha de struguri.


 
Soiuri de struguri fără sâmburi: Scarlotta Seedless
Scarlotta Seedless este un soi remarcabil de struguri fără sâmburi, cunoscut pentru boabele sale mari și alungite, de un roșu profund, care atrag imediat privirile consumatorilor. Textura fermă a fructelor, combinată cu gustul dulce și notele fructate intense, fac ca acest soi să fie ideal pentru consumul proaspăt. Datorită aspectului său premium și calităților gustative deosebite, Scarlotta Seedless este foarte căutat pe piața europeană, fiind preferat de consumatori pentru mesele festive sau ca desert sănătos. Rezistența excelentă la manipulare și transport îl face perfect pentru export, oferind fermierilor o opțiune profitabilă pentru piața internațională.
loading ...