SPORIREA COMPETITIVITĂȚII SECTORULUI VITIVINICOL ÎN CADRUL CONFERINȚEI NAȚIONALE ORGANIZATE DE ONVV
Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat în prima jumătate a zilei de astăzi Conferința Națională cu genericul „ Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”.
În cadrul celei de-a V a ediții, au fost prezenți Cristina Frolov, director al ONVV, membrii ai Consiliului de Coordonare al ONVV, reprezentați ai autorităților centrale de profil, membrii din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei alimentare, cât și parteneri de dezvoltare. Aceștia s-au întrunit în scopul susținerii dezvoltării sectorului vitivinicol și a identificării principalelor impedimente în stabilirea progresului din sector.
Conferința a început cu o descriere amănunțită a conjuncturii vitivinicole pentru anul 2020-2021. Cristina Frolov, directorul ONVV, a prezentat principalele obiective strategice ale ONVV.
Directorul ONVV a evidențiat necesitatea elaborării unor noi strategii de marketing și de comunicare în vederea dezvoltării sectorului vitivinicol, creșterea vizibilității și sporirea prezenței produselor vitivinicole pe piața externă, dezvoltarea durabilă a industriei prin modificarea cadrului legal și întărirea capacităților profesionale în sector, identificarea de noi oportunități și piețe pentru export, în scopul promovării și dezvoltării sectorului vitivinicol local.
Cristina Frolov susține că: „Oficiului Național al Viei și Vinului îi revine o mare responsabilitate și un rol cheie pentru a conduce dezvoltarea competitivă a industriei prin iminenta criză. Provocările anului 2021 ne-au făcut mai eficienți și mai transparenți pentru toate părțile interesate.”
În susținerea și informarea administratorilor întreprinderilor vitivinicole, specialiștilor de producere, tehnologilor, specialiștilor în viticultură, cât și reprezentaților ai instituțiilor de educație și cercetare pentru sectorul vitivinicol, Andrei Gurin, Șeful „Direcției Controlul Siguranței și Calității Produselor Vitivinicole, Alcoolului Etilic, Berii și a Producției Alcoolice” ANSA, a venit cu informații detaliate despre obținerea certificatului fitosanitar pentru strugurii destinați procesării, cât și alte detalii legale despre comercializarea produselor vitivinicole cu amănuntul.
În cadrul evenimentului, s-a discutat și despre particularitățile anului vitivinicol 2020-2021. Vladimir Corobca, Consultant în viticultură ONVV, a adus spre cunoștința participanților detalii relevante despre condițiile meteorologice, fenologie, stare fitosanitară și prețurile orientative la struguri.
În urma evaluării sectorului vitivinicol în perioada 01 august 2020 – 30 iunie 2021 s-a constatat că stocurile de produse vitivinicole au constituit aproximativ 28,4 dal. Cu toate acestea, Vladimir Corobca a declarat că în urma ședinței Consiliului pe Produs pe Filiera Vitivinicolă din 06 august 2021, s-a constatat insuficiența stocurilor de vinuri pentru a îndeplini condițiile contractuale ale anului 2021.
La fel, s-au adus în discuție și particularitățile procesării strugurilor în condițiile anului 2021, subiect dezvoltat de către Nona Buza, șeful „Direcției Calitate, Trasabilitate și Sporirea Competențelor în Sectorul Vitivinicol”, ONVV.
Se estimează că producția de struguri pentru anul vitivinicol 2020-2021, va constitui 6,0 – 9,0 tone/ha, capacitate ce variază în funcție de zonă. Ceea ce înseamnă că recolta în gospodăriile producție-marfă va scădea cu 30% comparativ cu media ultimilor 5 ani, dar va fi cu 15-25% mai înaltă decât în anul precedent.
Volumul de struguri disponibili pentru procesare la data de 1 august curent, de pe suprafața totală a plantațiilor vitivinicole în toate categoriile de gospodării, constituia 270 mii tone.
Despre modulația în prospețimea și maturitatea fructelor în vinuri a vorbit expertul străin - Aurore Jeudy, enolog în cadrul Institutului Enologic din Champagne.
Cristina Frolov, director ONVV, a declarat în cadrul conferinței că : „Condițiile climaterice din 2021 nu au fost favorabile viticulturii, dezvăluind efectele dramatice ale schimbărilor climaterice asupra viticulturii prin răspândirea bolilor de viță de vie. Astfel misiunea producătorilor vinicoli cu care se confruntă în anul 2021 este deosebit de dificilă atât pentru vânzări, cât și pentru viticultură.”
Acest lucru înseamnă că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, precum regimul termic relativ rece și ploile abundente, recoltarea strugurilor va întârzia cu 10-15 zile față de anul 2020. Mai mult, strugurii se vor coace neuniform, iar acumularea de zahăr poate fi redusă.
În acest an, costul strugurilor se estimează la 9,70 lei/kg pentru 5 t/ha și variază până la 4,4 lei/kg pentru 11,0 t/ha.
Subiectele abordate în cadrul conferinței sunt de o importanță majoră pentru industria vitivinicolă. În perioada ce urmează, ONVV urmărește stabilirea și atingerea unor noi culmi de promovare a vinului moldovenesc și a sectorului vitivinicol autohton.
„Continuăm îmbunătățirea calității vinului, extinderea efortului de marketing pentru creșterea vânzărilor pe piețele de export de înaltă valoare și construirea unei imagini puternice pentru vinurile Moldovei. Dezvoltarea politicilor public orientate spre piață și orientate spre durabilitate, facilitând cadrul de reglementare al industriei pentru a stimula competitivitatea afacerilor, dar și păstrarea parteneriatului public-privat unic în cadrul ONVV acestea fiind direcțiile strategice pentru următorii ani” a conchis directorul ONVV, Cristina Frolov.