UNIȚI PRIN TRADIȚIILE VINULUI: Moldova și România au semnat un memorandum de promovare a regiunii vitivinicole a Mării Negre

10 sep 2021
Cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în România, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) s-a întâlnit la 9 septembrie curent cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în vederea semnării unui memorandum de colaborare. Obiectivul principal al acestui acord îl reprezintă cooperarea cu producătorii români, promovarea regiunii vitivinicole a Mării Negre și potențarea capitalului vitivinicol al celor două țări, care împart o istorie comună, obiceiuri, tradiții, dar și soiuri indigene.

Prin acest nou parteneriat, ONVV își reiterează interesul în stabilirea de relații de cooperare care servesc interesului comun al ambelor țări.

Cristina Frolov, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului, RM:„Ne dorim creșterea cotei de piața cu minim 50% față de cifrele din anul 2020, iar creșterea numărului de producători prezenți pe piața României, cu minim 40%. De asemenea, în perioada următoare vom demara activități de promovare a brandului de țară Wine of Moldova ca producător de vinuri de calitate, creșterea notorietății acestuia prin acțiuni care vin să confirme excelența vinurilor produse în Republica Moldova.  Împreună cu CCIR ne dorim colaborări cu producătorii din Romania pentru a promova regiunea vitivinicolă a Mării Negre în piețe de desfacere cum ar fi China, Japonia și continentul American. Promovarea soiurilor autohtone comune, astfel, stabilind relații de colaborare între două țări cu o istorie comună”.

Alături de promovarea piețelor a regiunii vitivinicole a Mării Negre, semnarea acestui memorandum va permite schimbul de experiență și transferul de informații din domeniul vitivinicol, identificarea noilor oportunități de export, promovarea regiunii oeno-turistice în calitate de traseu turistic comun, astfel, contribuind la cooperarea interinstituțională ți creșterea segmentului vinificației atât în România, cât și în Republica Moldova.Bogdan Visan, Secretar General Adjunct, în numele Mihai Daraban, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României:  „Semnarea Memorandumului de Colaborare de astăzi, dintre CCIR și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova ne onorează și, în egală măsură, ne obligă în demersul nostru de a susține companiile din cele două țări din domeniul vitivinicol și, implicit, sectorul economic în sine. Fie că vorbim de simpla promovare a companiilor dintre cele două state, fie de oenoturismul național și intern al țări, suntem foarte încrezători că această colaborare dintre organizațiile noastre va conduce la o creștere economică sustenabilă și la un grad mai ridicat de bunăstare la nivelul cetățenilor moldoveni și români”.

Oficiul Național al Viei și Vinului reamintește că, în primele 7 luni ale anului 2021, din volumul total al exporturilor, vinurile îmbuteliate constituie 26 886 586 litri, înregistrând o creștere de 10%, cu o valoare de 1 099 881 474 lei, adică, cu 32% în plus față de aceiași perioadă a anului 2020.

Totodată, succesul remarcabil de care s-au bucurat vinurile Moldovei în anul 2020, obținând 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent, spune multe despre potențialul acestora în materie de export și cucerirea noilor piețe.

 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

02 dec 2021

AU ADUS DIN COREEA 49 DE TROFEE! Vinificatorii moldoveni au mai înregistrat o victorie

23 nov 2021

VITICULTORII ȘI VINIFICATORII VOR O ZI NUMAI A LOR. Ce au propus azi mai multe organizații de profil și...

22 nov 2021

CRICOVA ȘI MILEȘTII MICI vor organiza un maraton pentru promovarea turismului vitivinicol

19 nov 2021

2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

18 nov 2021

UNIȚI PRIN TRADIȚIILE VINULUI: Moldova și România au semnat un memorandum de promovare a regiunii vitivinicole a Mării Negre

UNIȚI PRIN TRADIȚIILE VINULUI: Moldova și România au semnat un memorandum de promovare a regiunii vitivinicole a Mării Negre+

UNIȚI PRIN TRADIȚIILE VINULUI: Moldova și România au semnat un memorandum de promovare a regiunii vitivinicole a Mării Negre+

loading ...