Vernisajul Vinului a fost, şi la această ediţie, un loc de întâlnire pentru pasionaţii de vinuri de calitate, dar şi o posibilitate de a interacţiona cu producătorii. 80 de vinificatori participanți au expus pentru degustare 700 de vinuri liniștite și vinuri spumante, produse din recolta anului 2024, dar și produse premiate, care ne-au dus faima în întreaga lume.
La ediția curentă au fost lansate aproximativ 40 de vinuri noi, marcând astfel diversitatea și inovația din sectorul vinicol. Cele mai bune vinuri au fost premiate în cadrul Concursului Naţional „Vinul Moldovei”. De asemenea, au fost premiate 20 de vinării care au devenit câștigătoarele ultimei ediții a „Concours Mondial de Bruxelles” chiar de către reprezentanții concursului, veniți la Chișinău. Mai mult, acest prestigios concurs, în 2025 se va desfășura în R. Moldova.
Suntem la cea de-a 22-a ediție a Vernisajului de iarnă și la cea de-a 2-a ediție a sesiunilor B2B, create ca o platformă dedicată discuțiilor și networking-ului cu reprezentanți ai sectorului HoReCa, distribuitori și rețele comerciale. Este un eveniment notoriu deja și reprezintă excelența vinului „Wine of Moldova”. Sloganul Vernisajului este „Vinul nostru, uimitor de bun” și se desfășoară într-o atmosferă feerică, de sărbătoare. Pe cei care nu au reușit să ajungă la Chișinău, dar își doresc să descopere și să celebreze vinul Moldovei îi așteptăm la Vernisajul Vinului desfășurat pe 10 decembrie la Tokio și pe 11 decembrie la Cluj, a declarat Ștefan Iamandî, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.
Sunt foarte bucuroasă să văd cum în fiecare an avem tot mai mulți vinificatori aflați la început de cale în această industrie. Mă bucur nespus pentru faptul cum se dezvoltă și evoluează aceștia, cum calitatea vinului artizanal este de la un an la altul tot mai înaltă. Micii producători au înțeles și au învățat cum să-și scoată în evidență produsul: prin unicitate. Asta este în beneficiul lor, dar și al nostru ca țară. Astfel, producem vinuri bune pentru cele mai rafinate gusturi.
La următoarea etapă de dezvoltare eu le sugerez să se orienteze spre producția ecologică de struguri și vin. Vinurile ECO sunt la mare solicitare și anume cei mici sunt în puterea să le producă unice și de înaltă calitate, a declarat pentru AGROMEDIA Elizaveta Breahnă, expert coordonator la Oficiul National al Viei si Vinului.
Desigur, vinificatorii au adus vinuri distinse cu medalii la cele mai prestigioase competiții naționale și internaționale. Crama Neamțu a adus pentru degustare și proaspătul medaliat cu aur la concursul „Wine of Moldova Contest” – vinul „Dmn Mihai”.
Este un vin deosebit, proaspăt îmbuteliat, cupajat din 3 soiuri: Fetească Neagră, Codrinschii și Cabernet. Toate au aportul său. Fiecare soi a fost vinificat și maturat aparte, în butoi de stejar 12 luni. Ulterior, a fost cupăjat și îmbuteliat. Este un vin la care ne-am implicat foarte puțin, l-am lăsat să-și păstreze proprietățile și savoarea, inclusiv fermentația malolactică nu a fost indusă.
Sunt sigur că acest vin cucerește prin naturalețea sa, gustul autentic. Despre asta vorbesc și consumatorii. Am denumit vinul în cinstea socrului, care are un aport considerabil la înființarea Cramei Neamțu, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandru Neamțu, fondatorul Cramei Neamțu.
Vernisajul Vinului este organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.