VINIFICATORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI SĂ PRODUCĂ VINURI ECOLOGICE

12 jun 2024
De la vinuri albe, roșii și rosé, până la vinuri spumante, vinurile ecologice din Moldova oferă o gamă variată pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor. Gustul vinurilor moldovenești este destins prin rafinamentul său și echilibrul, datorită tehnicilor ecologice care conservă integritatea și prospețimea strugurilor. Moldova produce vinuri ecologice din soiuri tradiționale precum Viorica, Feteasca Albă și Feteasca Neagră, dar și din soiuri internaționale cum ar fi Chardonnay și Cabernet Sauvignon.
 
Vinurile ecologice sunt certificate de organisme de control acreditate și recunoscute la nivel internațional, asigurând consumatorii că acestea respectă standarde stricte de producție ecologică.
 
Mulți producători de vinuri ecologice utilizează practici tradiționale de vinificație care datează de secole, de exemplu, fermentarea vinurilor în butoaie de lemn, care nu numai că conferă vinului arome subtile și complexe, dar se aliniază și cu principiile ecologice de evitare a materialelor sintetice. Un alt exemplu este utilizarea levurilor sălbatice naturale în procesul de fermentație care poate contribui la obținerea unor arome unice și autentice, ce reflectă caracterul specific al terroir-ului din care provin strugurii. Această abordare de întoarcere la rădăcini, care combină tehnicile moderne de agricultură ecologică cu metodele tradiționale de vinificație, oferă vinurilor ecologice o unicitate și o autenticitate care pot fi apreciate de consumatori.
 
În țara noastră în prezent sunt peste 100 ha de viță-de-vie sunt certificate în sistem ecologic, strugurii cărora sunt destinați producerii vinului. Printre producătorii de struguri și crame renumite care produc vinuri ecologice de înaltă calitate putem menționa: Crama Domnească, Cricova, Gogu Ilie, Organic Wines, Poiana Codrilor, Ștefîrța Roman și Les Terres Noires și Tronciu TNG.
 
Cu siguranță și alte vinării sunt în conversie la agricultura ecologică și în viitorul apropiat lista va fi extinsă. Conversia durează trei ani, perioadă în care aceste produse nu pot fi comercializate ca fiind ecologice până la obținerea certificatului. Piețele de desfacere pentru vinurile ecologice produse în Republica Moldova este Uniunea Europeană și Japonia, dar pot fi găsite și pe piața locală în rețelele de comercializare și târgurile de produse ecologice și artizanale.
 
Recent, la Vernisajul Vinului a fost apreciată pasiunea și dedicarea de a produce vinuri de calitate superioară, prietenoase mediului premiul mare fiind câștigat de vinul rosé din seria ecologică. De data aceasta, recunoașterea sub denumirea: „Vernisajul Rośe” a fost de partea vinului „Fetească Neagră” rośe din seria ecologică Wild!
 
Interesul sporit pentru producerea vinurilor ecologice a fost evident la recenta participare a viticultorilor la Ziua câmpului dedicată producerii strugurilor de masă și a vinului în sistem ecologic organizat de MOVCA și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) pe 24 mai 2024. Peste 25 de viticultori și vinificatori au avut oportunitatea de a afla despre beneficiile practicilor ecologice, atât pentru mediu, cât și pentru calitatea vinurilor.
 
Vinurile ecologice reprezintă o parte esențială a viitorului industriei vinului, reflectând o preocupare crescândă pentru sustenabilitate și sănătatea mediului. În calitate de director al Oficiului Național al Viei și Vinului, îmi exprim aprecierea pentru eforturile viticultorilor care adoptă practici ecologice și sustenabile. Aceste vinuri nu doar că respectă standardele stricte de producție, dar oferă consumatorilor o opțiune de a se bucura de un produs autentic și sănătos, a menționat Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).
 
Prin prezentări detaliate și sesiuni de întrebări și răspunsuri, participanții au explorat tehnici moderne de cultivare ecologică, reglementările în vigoare și avantajele competitive pe piața internațională.
 
Certificarea viței-de-vie în agricultura ecologică reprezintă o garanție a calității și autenticității produselor vinicole. Prin respectarea standardelor stricte de cultivare ecologică, asigurăm consumatorilor produse sănătoase și contribuim la protejarea mediului. Este un angajament continuu pentru sustenabilitate și excelență în industria vinului, susține Alexandrina Levinscaia, reprezentant al organismului de control CERES.
 
Sursa: MOVCA
 
 
loading ...