VINUL MOLDOVENESC ESTE DE CEA MAI ÎNALTĂ CALITATE, ÎN POFIDA CONDIȚIILOR METEO NEFAVORABILE

11 apr 2022
Recolta înregistrată pe parcursul anului vitivinicol 2021 a fost una generoasă, iar volumul vinului produs a înregistrat o creștere cu 68% față de 2020. Astfel, cantitatea de vin produsă a fost de 17,1 milioane dal față de 10,4 milioane dal cât s-a produs cu un an în urmă.

Totodată, cantitatea de struguri procesată în campania vitivinicolă 2021 a constituit 255 mii tone de struguri sau cu 60% mai mult, comparativ cu anul 2020 (160 mii tone).
Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2021”. 

Potrivit ONVV, calitatea vinurilor produse din strugurii din recolta 2021 este foarte înaltă, în ciuda condițiilor climaterice nefavorabile. Astfel, se remarcă:
  • Vinurile albe de soi, vinurile materie pentru producerea spumantului din regiunea delimitată pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Codru și IGP Ștefan Vodă;
  • Vinurile roșii de soi, care au un nivel înalt de calitate în toate cele 3 regiuni cu IGP: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian.
La eveniment, s-a discutat inclusiv despre noile tendințe mondiale în ceea ce privește domeniul vitivinicol și acțiunile care trebuie realizate pentru a fi cât mai vizibili pe piața internațională. Diana Lazăr, șefa Componentei „Industria vitivinicolă”, Proiectul „Agricultura Performantă din Moldova, USAID a menționat:

 Pe parcursul anilor, împreună cu partenerii, am reușit să îmbunătățim considerabil domeniul vitivinicol din Republica Moldova. Am reușit să dezvoltăm Indicațiile Geografice Protejate, să mărim exporturile și să ne facem vizibili pe piețele din UE. Totuși, pentru a fi competitivi pe piața externă, avem nevoie de o strategie de marketing mai agresivă în sensul bun al cuvântului, pentru că trebuie să utilizăm anumite conjuncturi și tangențe, printre care este expertiza vinificatorilor autohtoni. Vinul viitorului trebuie să fie vinul Moldovei, prin campanii bine țintite, în care vinul nostru să genereze o nouă tracțiune de creștere.

Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. În anul 2021, suprafața totală plantată cu soiuri tehnice a ajuns la 122 0000 de hectare. Totodată, în 2021, suprafața plantațiilor defrișate a ajuns la 15197 ha, în timp ce noile suprafețe plantate au fost de 2808 hectare, ceea ce înseamnă că pentru un hectar plantat au fost defrișate de 5 ori mai multe plantații.

În prezent, una din principalele probleme ale sectorului este stoparea exportului în țările CSI. Astfel întrucât exporturile în Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Georgia, Kazahstan sunt imposibil de realizat și s-au micșorat inclusiv exporturile de produse vitivinicole, în primul trimestrul al anului 2022, volumul exporturilor a scăzut cu 35,8%, în timp ce valoarea s-a diminuat cu 25,1%.
 
 
 
loading ...