Un grup de 17 producători de struguri de masă s-au reunit la Baurci-Moldoveni, Cahul, pentru a participa la seminarul „Tehnologii moderne de producere a strugurilor de masă”. Seminarul a avut drept scop sprijinirea producătorilor mici și medii în atingerea standardelor internaționale de calitate și facilitarea accesului pe piețele externe.
Pe lângă prezentarea metodelor inovatoare de protecție integrată a plantelor de viță-de-vie, participanții au avut ocazia să învețe, direct în teren, tehnici esențiale precum tăierea corectă a viței-de-vie, schimbând totodată experiențe și bune practici.
Viile plantate în gospodăria mea au până la 10 ani, dețin frigider și acces la irigare. Acum văd oportun să obțin certificare și vreau să colaborăm pe viitor. Mai mult, la seminar am ascultat informații practice și am făcut schimb de bune practici, a declarat Nicolae Susan, fondatorul GȚ Nicolae Ștefan.
Pentru a susține acest proces, un grup de lucru format din cel puțin 10 producători se va întruni periodic pentru a se pregăti pentru certificarea GlobalG.A.P. , necesară pentru exportul pe piețele internaționale.
Cooperarea dintre producători aduce multe beneficii, de la asigurarea cantității necesare pentru piața externă, până la reducerea costurilor de producție și accesul la consultanță specială, a explicat Cristina Marcenco, fondatoarea GȚ Marcenco Cristina.
În acest context, Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct , a subliniat importanța certificării în grup ca o strategie esențială pentru sporirea competitivității pe piața europeană: Am identificat un grup de producători eligibili pentru inițierea certificării și vom începe acest proces, pentru a ajuta să vândă în scurt timp pe piețe europene.
Evenimentul a evidențiat nu doar importanța adoptării unor tehnologii avansate în viticultură, ci și necesitatea unei colaborări strânse între producători pentru a crește competitivitatea structurilor de masă din Republica Moldova. Seminarul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Swiss Cooperation in Moldova și Helvetas Moldova, prin Proiectul OPTIM Project.