Iscusința viticultorilor moldoveni trece granițele și ajunge tocmai pe muntele Athos, unde au fost invitați să participe la reînvierea și aducerea la starea cuvenită pentru producerea vinurilor de calitate a viilor mănăstirești. Mai exact, cunoscutul viticultor Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, participă în cadrul unui proiect în care acordă ajutor mănăstirii „Sfântul Pantelimon” de pe muntele sfânt, regiunea Kromita.
Mănăstirea are în gestiune 230 de hectare de vii. Din strugurii cultivați este produs vin, dar nu tocmai de cea mai înaltă calitate.
Exact un an în urmă, am avut norocul să fiu, în premieră, prin plantațiile viticole din regiunea Kromita de pe Muntele Sfânt, având o misiune de a evalua starea de lucruri și de a pune umărul la crearea unei produceri de struguri și vin demne de această localitate biblică cu tradiții vechi în cultura viței-de-vie. A mai urmat a doua vizită în toamna anului trecut, după ce deja pusese umărul tânărul, dar experimentatul vinificator Sergiu Galușca, care mână la mână cu monarhii de aici, au produs primul vin după toate canoanele oenologiei moderne.
Cu o plăcere deosebită am degustat produsul muncii lor, dar și am clasificat toate loturile de vie în trei categorii, după starea sa și am trasat lista de acțiuni ce urma să fie întreprinsă până în primăvară, a scris Gheorghe Gaberi pe pagina sa de Facebook, unde împărtășește experiența de pe muntele Athos.
După doar un an de implicare a specialiștilor moldoveni, rezultatele sunt peste așteptări, călugării au reușit să obțină vinuri foarte bună din recolta 2022. De asemenea, Gheorghe Gaberi spune că își dorește să ducă pe muntele sfânt și soiuri de viță-de-vie moldovenești cum sunt Viorica, Legenda sau Copceac.
Și acum, când pe munte vița deja plânge, am revenit din nou cu aceleași intenții de a face un pas înnainte în dezvoltarea acestui proiect. A fost o surpriză nu doar pentru noi, dar și pentru experții locali calitatea impecabilă a vinului roșu produs din souiuri europene și aborigene. Doar întrun singur an totul s-a răsturnat cu fața spre bine, și dacă în februarie anul trecut vinul produs de monarhi lăsa mult de dorit, cel din lotul fabricat cu respectarea tuturor rigorilor merită cea mai înnaltă apreciere.
Instrumentele moderne, împreuna cu fidelitatea și sufletul pus în vie și vin, au dat naștere unui produs de excepție. Însă notele le vom aștepta de la jurații concursului Decanter de la Londra unde vor fi prezentate probele selectate cu sârguință și pregătite conform rigorilor concursului.
Până atunci, vinul își va continua calea sa spre Olimp în baricurile de stejar francez, iar cel îmbuteliat precum vedeți în poze va merge pe masa enoriașilor.Am selectat și un nou lot pentru a planta și alte vițe, mai spune specialistul.