VITICULTORII MOLDOVENI, ÎNDEMNAȚI SĂ GRĂBEASCĂ EXPORTUL „MOLDOVEI”. Ce volum au reușit să vândă peste hotare

06 oct 2021
Potrivit datelor Agenții Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA), de la începutul lunii iulie și până la sfârșitul lui septembrie, R. Moldova a exportat doar șase mii tone de struguri de masă din recolta 2021. Importatorii TOP-5 de struguri moldoveni în această perioadă au fost Rusia - 2,72 mii tone, România - 1,57 mii tone, Belarus - 675 tone, Polonia - 508 tone și Ucraina - 420 tone.
 
Tot în anul curent, țara noastră a trimis în străinătate 18,1 mii tone de struguri de masă din recolta anului trecut (inclusiv în Rusia - 9,1 mii tone, România - 4,5 mii tone, Irak - 1, 33 mii tone, Ucraina - 1,31 mii tone, Turcia - 550 , Polonia - 525 tone). Potrivit estimării preliminare a MAIA, în termeni financiari, volumul aprovizionării cu export de struguri moldoveni în acest an a depășit 40 milioane dolari, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Specialiștii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM) remarcă în acest sens că cea mai mare parte a exportului de struguri de masă, recolta 2020, a scăzut în februarie. În același timp, în ceea ce privește prețul, cele mai profitabile au fost livrările către România. Și, în general, sezonul vânzărilor de recoltare a strugurilor 2020, în opinia lor, „s-a încheiat mai bine decât ne-am fi putut aștepta, având în vedere calitatea imperfectă a produselor depozitate anul trecut”.
 
Dar vânzările de struguri de masă din noua recoltă, potrivit reprezentanților APESM, au rămas cu mult în urmă comparativ cu ultimii doi ani. În septembrie, datorită maturării târzii a strugurilor moldoveni, cererea pentru produse de calitate și volum a exporturilor a depășit semnificativ oferta. În anii precedenți, datorită maturării timpurii a soiurilor de struguri târzii, exportul lor până la sfârșitul lunii septembrie a depășit dublu indicii din acest an.
 
Recoltarea în masă a strugurilor soiul „Moldova” în regiunile sudice ale țării a început săptămâna trecută, iar în raioanele de centru în această săptămână. Comercianții exportatori oferă 8-11 lei / kg, fără prețul cutiei. Raportat la dolari, acesta corespunde cu gama de prețuri cu ridicata din luna septembrie a anului trecut. Ținând cont de perioada foarte lungă de coacere a strugurilor și, în consecință, de termenul redus de recoltare și vânzare a celor mai proaspete produse, experții APESM recomandă viticultorilor să negocieze în mod activ cu comercianții vânzarea mărfii. Nivelul prețurilor inițiale e un argument clar pentru a porni tranzacțiile.
 
Sursa: east-fruit.com
Top știri

ELIZAVETA BREAHNĂ – noul director interimar al ONVV

26 oct 2021

VINURILE MOLDOVENEȘTI – expuse în cea mai mare rețea de magazine din România

22 oct 2021

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ÎN PRODUCEREA STRUGURILOR DE MASĂ PE SUPORT PERGOLA

22 oct 2021

VINURI ”ATIPICE” CREATE DE DOI TINERI SOMELIERI

21 oct 2021

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

20 oct 2021
Din aceiași categorie

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

21 sep 2021

ARCADIE FOȘNEA PLEACĂ DE LA CHATEAU VARTELY. Unde se va refugia celebrul oenolog și ce sentimente trăiește, afli AICI

09 aug 2021

SOIURILE APIRENE, STRUGURII NOII GENERAȚII. În colecția antreprenorului Petru Mihov găsim 16 feluri de ciorchini fără semințe

25 aug 2021

DUMITRAȘ WINERY, VIN PRODUS DE UN TATĂ ÎNȚELEPT ȘI TREI FII ASCULTĂTORI. Îl găsiți la Vadul-Leca și Cămara Fest

04 aug 2021

CRISTINA FROLOV DEMISĂ DE LA ONVV. Există mai multe versiuni

27 sep 2021

VITICULTORII MOLDOVENI, ÎNDEMNAȚI SĂ GRĂBEASCĂ EXPORTUL „MOLDOVEI”. Ce volum au reușit să vândă peste hotare

VITICULTORII MOLDOVENI, ÎNDEMNAȚI SĂ GRĂBEASCĂ EXPORTUL „MOLDOVEI”

Ce volum au reușit să vândă peste hotare

VITICULTORII MOLDOVENI, ÎNDEMNAȚI SĂ GRĂBEASCĂ EXPORTUL „MOLDOVEI”. Ce volum au reușit să vândă peste hotare

loading ...