VLADIMIR COROBCA DESPRE TĂIATULUI VIȚEI-DE-VIE ÎN CONDIȚIILE ANULUI 2022 LA DIFERITE FORME DE BUTUC

25 jan 2022
Oficiul Național al Viei și Vinului în parteneriat cu Asociațiile vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, „Valul lui Traian” și „Ștefan Vodă” a organizat ateliere de lucru regionale în patru locații viticole:
 
- orașul Codru/Chișinău,
- orașul Vulcănești,
- satul Fârlădeni/Căușeni,
- orașul Cricova,
 
La ateliere au participat 113 specialiști-viticultori. Dl Vladimir COROBCA, Consultant în viticultură în Direcția CTSCIVV, ONVV, doctor în agricultură/viticultură, a familiarizat participanții cu condițiile meteo înregistrate în plantațiile viticole în anul 2021 (în baza proiectului ONVV „Struguri de calitate/BIO”), cu starea iernării viței-de-vie în iarna 2021-2022 şi cu starea diferențierii inflorescențelor embrionare (în baza datelor livrate de către IȘPHTA) în ochii de iarnă, precum și cu particularitățile teoriei şi practicii tăiatului viței-de-vie.
 
S-a accentuat faptul, că în majoritatea cazurilor, vița-de-vie iernează bine, dar sunt unele parcele viticole (amplasate incorect din punct de vedere a reliefului, afectate de mană și făinare ), care iernează mai dificil și se înregistrează afectarea ochilor de iarnă de temperaturile negative (în luna decembrie, în majoritatea parcelelor viticole au fost înregistrate temperaturi de până la -15 C).
 
Recomandarea specialiștilor este de a organiza tăiatul viței-de-vie cât mai târziu posibil, astfel încât să se finalizeze executarea acestui procedeu până la faza fenologică „Plânsul viței-de-vie”.
 
În cadrul tuturor atelierelor de lucru, a avut loc un schimb de experiență activ între participanții la activitățile date, la tema practica tăiatului viței-de-vie în condițiile anului 2022 la diferite forme de butuc, cu diferit grad de dezvoltare a lăstarilor anuali maturați.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022

VLADIMIR COROBCA DESPRE TĂIATULUI VIȚEI-DE-VIE ÎN CONDIȚIILE ANULUI 2022 LA DIFERITE FORME DE BUTUC

VLADIMIR COROBCA DESPRE TĂIATULUI VIȚEI-DE-VIE ÎN CONDIȚIILE ANULUI 2022 LA DIFERITE FORME DE BUTUC

VLADIMIR COROBCA DESPRE TĂIATULUI VIȚEI-DE-VIE ÎN CONDIȚIILE ANULUI 2022 LA DIFERITE FORME DE BUTUC

loading ...