APICULTORII DE LA SUD: Anul 2021 a fost un an destul de bun. Mâine toți sunt așteptați la un seminar. Detalii

13 dec 2021

Mâine, 14 decembrie, începând cu ora 10:00, apicultorii din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă sunt invitați la un seminar apicol, în cadrul căruia vor fi abordate mai multe subiecte. Este vorba despre: fazele de formarea a prețului lanțului de miere, raportarea activității financiare;
protecția albinei și interacțiunea cu APL și agricultorii prin intermediul aplicației BeeProtect; relațiile cu ANSA; monitorizarea familiilor de albine în perioada de iarnă, îndeosebi aeresirea stupului; producerea mierii; lucrările de iarnă în stupină și pregătirea pentru primăvară.  
 
Ultimul subiect va fi prezentat de apicultorul Andrei Pîslaru. Solicitat de AGROMEDIA, el ne-a comunicat că în cele două raioane sunt cca 100 albinari, la un loc cu cei începători și cei deja dedicați.
 
„Anul 2021 a fost unul foarte bun, chiar dacă ploile din primăvară ne-au dat un pic bătăi de cap. Salcâmul a întârziat cu o lună și la extragerea mierii au căzut ploi și mulți au întârziat, și mierea care nu se extrage la timp este consumată de albine.
 
În stupina noastră care numără peste 400 familii situația a fost foarte bună, am avut un an productiv și sperăm ca următorii să fie măcar că acesta. Dacă mă întrebați de pierderi, din cauza hrănii necalitative acestea au fost de 5 la sută”,
ne-a spus apicultorul.
 
Din păcate, deocamdată Andrei și colegii săi nu mierg cu mierea la export, o realizează pe piața internă. Anii precedenți o vindeau la procesatori, anul acesta și anul trecut s-au axat pe consumatorii locali, pentru că nici cantitățile nu au fost prea mari.
 
„Există și tineri apicultori, sunt cei care au participat la diverse concursuri și au în prisacă până la 10 familii de albine. Seminarul de mâine va fi despre o iernare mai ușoară a familiilor de albine. Cele mai  importante momente sunt hrana calitativă și prelucrarea împotriva paraziților Varroa. Noi în prisacă am efectuat săptămâna trecută ultima prelucrare cu acid oxalic. Le pregătim cu hrană începând cu 10 august, o lună de zile practic. Se adună corpul gras la albine, e perioada în care ele adună proteina necesară pentru a supreviețui iarna. Această iarnă pare să fie una ușoară, credem că va fi bine”, ne-a mai spus dl Pîslaru.
 
Pentru mâine și-au anunțat prezența cca 50 apicultori din cele două raioane.
 
Precizăm că în Republica Moldova activează 29 de asociații teritoriale de apicultori și sunt înregistrați 8 mii de apicultori, care îngrijesc în jur de 250 000 familii de albine.

APICULTORII DE LA SUD: Anul 2021 a fost un an destul de bun. Mâine toți sunt așteptați la un seminar. Detalii

APICULTORII DE LA SUD: Anul 2021 a fost un an destul de bun

Mâine toți sunt așteptați la un seminar

Detalii

APICULTORII DE LA SUD: Anul 2021 a fost un an destul de bun. Mâine toți sunt așteptați la un seminar. Detalii

loading ...