APROAPE 40 DE MII DE PORCI RISCĂ SĂ FIE SACRIFICAȚI DIN CAUZA INFECȚIEI CU PESTA PORCINĂ

12 oct 2022
Aproape 40 de mii de porci riscă să fie sacrificați din cauza infecției cu pesta porcină africană. Toate animalele sunt de la ferma Smithfield din localitatea timișeană Parța, România. Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului, iar după ce probele vor fi transmise și la București, în urma rezultatului final, se va lua decizia de a se lichida efectivul existent în exploatație: 39.000 de capete de suine, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

Prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu a anunţat, marţi, că urmează ca un laborator din Bucureşti să reia analiza şi să confirme sau nu prezenţa virusului pestei porcine.

Chiar am terminat o şedinţa cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Apelor Române, ai Primăriei Partă şi ai reprezentanţilor unei ferme de suine. Din păcate, avem o suspiciune extrem de serioasă de pesta porcină africană în Partă. Analizele Direcţiei Sanitar-Veterinare au confirmat-o. În aceast moment, au fost trimise probe la Bucureşti, pentru reconfirmare. Dacă rezultatul va fi acelaşi, voi convoca un Comitet Local de Combatere a Bolilor, în vedera identificării de soluţii privind combaterea focarului de pesta porcină africană. Va ţinem la curent!, a anunţat prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu.

Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiş, a declarat, pentru News.ro, că luni au fost luate două probe, iar rezultatul la laboratorul DSVSA Timiş a confirmat prezenţa pestei porcine la ferma Smitfield de la Parţa.
În fermă sunt 39.000 de porci care, dacă se confirmă prezenţa pestei porcine africane, vor fi distruşi, probabil vor fi arşi sau se vor îngropa, dacă sunt condiţii, a declarat Flavius Nicoară.

De asemenea, dacă pesta porcină se confirmă, se va stabili o zonă de protecţie de 3 km cu epicentrul la ferma de la Parţa şi 7 kilometri zona de supraveghere. În aceste zone nu va fi mişcat niciun porc.
 
loading ...