CUM ALEGEM PRODUSELE PENTRU MASA DE SĂRBĂTOARE? Recomandările ANSA

17 dec 2021

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi produse de calitate pentru masa de sărbătoare.
 
Astfel, pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Agenția recomandă ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procuraţi numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.
 
Așadar, ANSA recomandă următoarele:
  • Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.
Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.
  • Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
  1. comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
  2. se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării;
  3. sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic/furnizor.
Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
  • La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;
Atenţie! Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.
 
Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
 
Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta produselor alimentare:
 
Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.
 
Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie, atribuirii de efecte sau proprietăţilor alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici. Pe de altă parte, etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi.
 
ANSA recomandă să evitați comerțul stradal!
 

CUM ALEGEM PRODUSELE PENTRU MASA DE SĂRBĂTOARE? Recomandările ANSA

CUM ALEGEM PRODUSELE PENTRU MASA DE SĂRBĂTOARE? Recomandările ANSA

CUM ALEGEM PRODUSELE PENTRU MASA DE SĂRBĂTOARE? Recomandările ANSA

loading ...