REGULAMENTUL PRIVIND RAMBURSAREA TVA PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI A INTRAT ÎN VIGARE

23 jan 2023
Regulamentul privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli a intrat în vigoare, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Aproximativ 200 de milioane de lei vor fi eliberați pentru agenții economici din sectorul agrar, pe care le vor putea folosi pentru dezvoltare, a precizat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Criteriile de eligibilitate, documentele necesare, condițiile și termenele de examinare a dosarelor le găsiți AICI.

Până la intrarea în vigoare a regulamentului, noua lege privind rambursarea TVA pentru acoperirea datoriilor acumulate la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat a fost nefuncţională.

Mai mulți fermieri s-au plânsă că de la începutul anului, deja le-au fost retrași din conturi bani.

Citește și: LEGEA PRIVIND RAMBURSAREA TVA, NEFUNCȚIONALĂ. Fermierii spun că deja le-au fost retrași din conturi bani pentru impozite

Amintim că, anterior, Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a precizat că peste 10 miliarde lei – bani din TVA – stau blocați pe conturi, iar zeci și sute de companii din Republica Moldova nu pot folosi aceste resurse pentru a activa și a se dezvolta.

Citește și: BANII DIN TVA – BLOCAȚI ÎN CONTURI. Serviciul Fiscal de Stat anunță consultări publice privind regulamentul de restituire TVA pentru agricultori
 
loading ...