VIDEO: Descoperă istoria celebrului oenolog ARCADIE FOȘNEA și a marelui vis “Crama Mircești”

31 dec 2021
Arcadie Foșnea este un antreprenor din Mircești, raionul Ungheni. Marele lui vis este crama din localitate, iar el este omul care transformă tradiția în locuri de muncă și restaurează moștenirea culturală locală, ca să dezvolte potențialul turistic rural al satului său de baștină.

Arcadie Foșnea, în ultimii zece ani, și-a manifestat pe larg potențialul investițional. Și toate pentru marele lui vis - să dezvolte Crama Mircești și să valorifice potențialul vitivinicol și turistic al zonei. Bineînțeles, a beneficiat și de sprijinul acordat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, obținând un grant pentru restaurarea pensiunii și procurarea echipamentului necesar procesului de vinificație.

Crama Mircești este unica întreprindere care mai oferă locuri de muncă sătenilor, altfel, aceștia ar fi nevoiți să muncească în alte raioane sau chiar peste hotare. Are 15 angajați, iar în perioada recoltei și producerii vinului, numărul acestora crește până la 35, oferind siguranță economică și încredere în ziua de mâine.

Anul trecut, de Ziua Vinului, el și-a lansat pe piață propriul brand de vinuri.

Podgoria lui Arcadie Foșnea se întinde pe 15 ha, unde cultivă mai multe soiuri de struguri: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Saperavi, Cabernet Sauvignon etc. Via are forma unui amfiteatru, iar vinăria se află pe locul unui fost conac, reconstruit conform proiectului de odinioară. Beciul, notează site-ul finewine.md, este „sufletul” acestui conac, acolo unde se respiră cu istorie și arome de vinuri bune. Se odihnește Rara, Feteasca Neagră, Saperavi și Cabernetul, într-un anturaj de basm. Deaspupra beciului se finalizează sălile de degustare, dar și cinci camere de hotel.
loading ...