CREDITE PREFERENȚIALE PENTRU TINERI. A fost suplinit cu 150 milioane de lei fondul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor

28 sep 2022
Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă a anunțat extinderea și suplinirea cu 150 milioane de lei (circa 7,5 mln de euro) a fondurilor programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor, faza II (FCT II).

Potrivit Ministerului Finanțelor, fondurile au fost suplinite cu scopul de a facilita accesul tinerilor întreprinzători la resurse avantajoase la rate promoționale fixe, pentru capitalizarea necesară a afacerilor inițiate.

Obiectivul general al programelor este suportul și promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, sprijinirea integrării socioeconomice a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, informează ministerul.

Finanțarea adițională va asigura co-finanțarea programului „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, Componenta III, credit cu porțiune de grant, promovat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Valoarea totală a împrumutului subsidiar cu porțiune de grant este de până la 1 760 000 lei, care va include:
  • porțiunea de împrumut subsidiar rambursabil de 85% din valoarea totală a împrumutului (până la 1 500 000 lei, recreditate de OGPAE din fondurile programului FCT II, recreditate beneficiarilor finali prin intermediul Instituțiile Financiare Participante (IFP) partenere și
  • porțiunea de grant nerambursabil de 15% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 264 000 lei, aprobată și acordată de către ODA (succesorul ODIMM) prin IFP partenere.
Mijloacele programelor sunt disponibile începând cu 1 septembrie 2022.

Împrumuturile contractate vor putea fi utilizate pentru procurarea de bunuri și servicii pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de tinerii antreprenori conform condițiilor de eligibilitate ale programului „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 348 din 1.06.2022.

Pentru consultații și accesarea resurselor, persoanele eligibile sunt încurajați să se adreseze la ODA (start_tineri@oda.md; +373 60241416)).

Ratele de dobândă anuale pentru utilizarea fondurilor porțiunii de împrumut sunt avantajoase, fixe atât pentru IFP intermediare partenere, cât și pentru beneficiarii finali, atenuând în mod real costurile resurselor, mai cu seamă ținând cont de evoluția ratelor în creștere la creditele sectorului bancar. Pentru beneficiarii finali de sub-împrumuturi ratele la creditele obținute nu vor depăși 9.0 % anual, astfel fiind create condiții avantajoase pentru susținerea și capitalizarea inițială a afacerilor tinerilor, menținerea activităților și creării locurilor noi de muncă.

CREDITE PREFERENȚIALE PENTRU TINERI. A fost suplinit cu 150 milioane de lei fondul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor

CREDITE PREFERENȚIALE PENTRU TINERI

A fost suplinit cu 150 milioane de lei fondul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor

CREDITE PREFERENȚIALE PENTRU TINERI. A fost suplinit cu 150 milioane de lei fondul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor

loading ...