20 DE MII DE DOLARI PENTRU 20 DE ANTREPRENORI DIN R. MOLDOVA

04 oct 2023
20 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova vor primi asistență financiară nerambursabilă în valoare a câte 20.000 de dolari americani. Banii sunt oferiți antreprenorilor pentru a-și îmbunătăți productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor, în cadrul proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei.
 

Pentru ce sunt oferiți banii?

Asistența va fi alocată pentru modernizarea vechilor linii de producție, îmbunătățirea proceselor interne și controlul producției, recuperarea căldurii reziduale și generarea eficientă a energiei, precum și modernizarea capacităților de recoltare, producție, depozitare și procesare, cu respectarea standardelor de siguranță alimentară.
 
Beneficiarii de asistență reprezintă întreprinderile mici și mijlocii, care au reușit să contribuie la îmbunătățirea eficienței și competitivității, precum și la reducerea impactului negativ asupra mediului. Felicit companiile selectate pentru realizările lor în domeniile în care activează, realizări care aduc beneficii țării. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a activităților economice în orice țară din lume. Companiile mari sunt în mod firesc mai cunoscute, dar adevărata forță a economiei constă în sănătatea și vitalitatea IMM-urilor, a spus Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
 
Astfel, unii beneficiari planifică să instaleze panouri fotovoltaice, alții - să sporească eficiența energetică a clădirilor, să cumpere echipament modern, mai eficient energetic și să automatizeze procesul de producție.
 
Întreprinderile mici și mijlocii contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei și la crearea de locuri de muncă în Moldova și au un rol important în setarea unui exemplu de eficiență energetică și de protecție a mediului. Sunt convinsă că susținerea financiară acordată astăzi de Japonia și PNUD pentru 20 de afaceri locale va contribui la creșterea productivității acestora, la reducerea impactul lor asupra mediului și va crea oportunități de muncă decentă pentru populația locală, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
 
Jumătate dintre companiile beneficiare sunt din domeniul agroalimentar din trei microregiuni-țintă, din raioanele Dubăsari, Criuleni, Nisporeni, Cimișlia și Basarabeasca. Acestea beneficiază de asistență financiară pentru a-și îmbunătăți productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor.


 
Una din afacerile susținute este „Sălașul Baciului”. Compania este deținută de Dorina Baciu din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca și este specializată în producerea de brânzeturi artizanale după tehnologia italiană. Cu ajutorul proiectului, antreprenoarea va procura un automobil special pentru colectarea, transportarea și depozitarea laptelui și cașcavalului.
 
Acest sprijin financiar vine la un timp foarte potrivit pentru noi, căci procurarea unei mașini de livrare devenise de ceva timp o necesitate stridentă pentru dezvoltarea afacerii. Clienții vor putea primi mai rapid produsele noastre, livrate în stare proaspătă, respectând toate standardele de igienă și calitate. E o mare ușurare și pentru echipa noastră, căci anterior livrările necesitau multă organizare logistică și efort pe care îl putem redirecționa acum spre alte procese de producție, spune Dorina Baciu, fondatoarea și administratoarea afacerii „Sălașul Baciului”.
 
Alte zece întreprinderi beneficiare de susținere din partea Japoniei și PNUD sunt din domeniul non-agroalimentar din regiunile-cheie Cahul și Ungheni, care găzduiesc un număr mare de refugiați. Acestea sunt susținute să-și reducă impactul asupra mediului și să-și îmbunătățească eficiența și competitivitatea.
 


Bio Gumat, din raionul Ungheni, specializată în fabricarea îngrășămintelor, este una din companiile selectate la această categorie de suport. Asistența nerambursabilă va fi valorificată pentru instalarea unei centrale fotovoltaice.
 
Pe produsele noastre scrie ‘Creștem împreună’, pentru că încercăm să creștem agricultura cu fertilizanți ecologici și suntem recunoscători că și noi, antreprenorii, suntem ajutați să creștem cu ajutorul suportului japonez. Datorită acestei finanțări vom putea asigura procese tehnologice cu resurse energetice verzi și eficiente, ceea ce va permite să dezvoltăm o activitate sustenabilă, inclusiv să asigurăm producerea plasticului fără deșeuri, complet reciclabil, susține Nicolae Alcaz, fondatorul companiei Bio Gumat.
 
Granturile oferite sunt doar un element al proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD. Prin acest proiect, se contribuie la sporirea rezilienței Republicii Moldova pe trei dimensiuni-cheie ale securității umane: energetică, alimentară și comunitară.
loading ...