700 MII EURO PENTRU 28 ANTREPRENORI DIN CAHUL ȘI UNGHENI. Ce domenii sunt prioritare pentru granturi

02 mar 2021

700.000 euro pentru 28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni. Aceasta este valoarea totală a unui grant, oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în urma unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, la care au participat 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.
 
„UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroși să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenței UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi și durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului și durabilă. Sperăm ca, prin eforturi comune, regiunile-cheie să devină zone de prosperitate, realitate care urmează a fi extinsă și în alte localități din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.
 
16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 - 30.000 euro fiecare.  Banii vor fi investiți pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.
 
„Este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte compania sau să lanseze noi afaceri în regiunile Cahul și Ungheni, un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial al celor 28 de femei și bărbați din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
 
Dumitru Chitoraga locuieşte în Ungheni şi a lansat, în 2013, o afacere de producere de ceaiuri naturale şi de cultivarea plantelor medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafață de 22 hectare din zona Codrilor, el crește mentă, lămâiță, gălbenele, romaniță şi alte plante. Ceaiurile produse sub brandul „Aroma Pădurilor” sunt vândute în magazinele din ţară, dar şi exportate în ţări precum Canada, SUA, Italia, Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obţinut la categoria Companii Existente, va fi investit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, dar şi în contractarea serviciilor de expertiză în marketing. „Grație finanţării UE, marca ‘Aroma Pădurilor’ va cuceri noi pieţe internaţionale, cum ar fi România, Belgia, Japonia. De asemenea, vom produce cantităţi mai mari de plante medicinale şi aromatice ecologice”, spune Dumitru Chitoraga, director al Gospodăriei Țărănești  „D. Chitoraga”, care vine cu o contribuţie proprie în valoare de 10.000 euro la grantul obţinut.
 
Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică, precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.
 
Menționăm că în acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile vizate, oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului, este de aproximativ 1,7 mln. euro.
 
loading ...